Annons

Landskrona stänger tidigare inför helger

Så här såg det ut i stadshusets foajé i tisdags, dag innan helgdag. Nu står det klart att Landskrona tar efter mönsterkommunen Ängelholm och följer deras öppettider.

Landskrona stad stänger ner fyra timmar tidigare, vardagar innan röd dag. Allt i ett led för att öka tillgängligheten (!). Det är åtminstone det svar Landskrona Direkt fått sedan vi sett flera personer fått vända i stadshusets dörr i tisdags, dagen innan  nationaldagen.

Annons
 

Det var ovanligt få kunder på Erikstorps stadshusrestaurang i tisdags. I det strålande vädret var Landskrona Direkt nästintill ensamma kunder på utomhusserveringen strax efter klockan 13.

Ett märkligt skådespel utspelade sig samtidigt i entrén till stadshuset. Flera personer på väg in i byggnaden tvingades vända,  då de automatiskadörrarna inte öppnade. Någon skylt med öppettider fanns inte heller att skåda utifrån kommunhuset. Landskrona Direkt lyckades emellertid ta sig in i borgen via en inte ont anande politiker. Inne på receptionsdisken fanns en skylt som förkunnade att man på tisdagen stängde klockan 13. Vilket inte gick att se utifrån.

Gällde denna tidiga hemgången månde enbart personalen i receptionen?
Husets samtliga våningar genomsöktes. På översta plan fanns inte ett enda kommunalråd inne, däremot en biträdande stadsdirektör som förkunnande att högsta hönset var på möte med Landskronahem. I övrigt sågs även en chefssekreterare.

På ett av planen pågick ett möte med ett tiotal närvarande, där förkunnade också en chefstjänsteman att hen inte hade en susning om att receptionen var stängd.
– Vem kopplar då vidare samtal till oss? Och viktigast av allt, hur är det med tillgängligheten till stadshuset om detta stänger klockan 13 en vardag?, frågade sig tjänstemannen.

Tillväxt- och näringslivschef Anna Classon, är ytterst ansvarig för kommunens information utåt. Hon lugnar Landskrona Direkt och andra som månar om att skattekronorna används effektivt.
– I tisdags var en vanlig arbetsdag och många tjänstemän var kvar länge i huset. Säkert var det andra som valde att flexa ut tidigare, säger hon.

– Vår reception har av tradition haft öppet till 15 på dagar före helgdag men många kommuner i vår storlek har som rutin stängt tidigare. Vi stämde av med Ängelholms kommun som är en av Sveriges kommuner med högst service vad gäller tillgänglighet och från och med maj beslutade vi att följa deras öppettider under detta året på prov.

När Landskrona Direkt lämnade stadshuset passade såväl en politiker som en tjänsteman som till vardags arbetar utanför stadshuset på att smita in. Båda undrande över de låsta dörrarna.

– Vi har tidigare upplevt att det är mycket få eller inga besökare under eftermiddagarna de aktuella dagarna och hittills har vi inte fått signaler att stängning 13 istället för 15 skulle orsaka bekymmer. De som haft bokade möten i stadshuset har istället blivit mottagna av den de ska besöka, avslutar Anna Classon.

Tillgängligheten i grannkommunerna

– Dag före röd dag stänger kommunens kundtjänst och reception klockan 12.00,  meddelar man från Kävlinge och detsamma gäller i Svalöv. 
Detta gör grannkommunerna till bäst i klassen på ”tillgänglighet” med omvänd logik, vill säga.

”Sämst” torde man vara i Helsingborg som stängde sitt kontaktcenter klockan 17:00 i tisdags. Noterbart är att Helsingborg på sin hemsida har en chattfunktion där man kan få hjälp och dessutom har man  öppettider som verkligen är invånarvänliga: måndag–torsdag 07:00–19:00, fredag 07:00–17:00 samt lördag 10:00–15:00.
Knappast något Landskrona är sugna på att ta efter.

Framme på receptionsdisken fanns ett anslag om öppettiderna på Stadshuset. Något som inte syntes för medborgarna som ville in i stadshuset i tisdagas.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser