Annons

Praktfull robinia föll för sågen

Stans praktfullaste robinia finns inte längre.

Vi noterar att den praktfulla robinian utanför vandrarhemmet fallit offer för motorsågen.

Annons
 

I fredags sågades den ovanligt stora och höga robinian vid entrén till vandrarhemmet ned.
– Tråkigt nog var vi tvungna till denna åtgärd. Enligt mig var det stadens ståtligaste robinia, även kallad falsk akacia. Det hade blivit dyrt om den fallit över huset eller grannens gård eller en bil vid nästa storm, förklarar Sven-Erik Thosteman, ägare till Landskrona Vandrarhem.
Det utdömda trädet torde ha varit cirka hundra år gammalt.
– På kontoret har jag en bild på min farfar och hans murarlag när de på 1930-talet byggde huset här över gatan. Och då har trädet inte vuxit sig så pass högt att det syns över taket på vandrarhemmet. Annars säger experter att en robinia kan bli ungefär 150 år gammal. Tyvärr blev det inte så i detta fallet, säger Sven-Erik Thosteman och blickar mot den stora stubben som är det enda som idag minner om trädet.

Än finns det en robina kvar vid vandrarhemmet men den ovanligt stora och höga till höger i bild som vi kunde skåda vid  förra veckans besök i Wetterlindska möllan är nu borta.

Ohlssons kranbil kunde med en par centimeter till godo smidigt manövrera sig fram till trädet. Kranen som utrustats med en såg kunde sedan snabbt plocka ner och trädet.

Inne på ämnet träd med sjukdomar så noteras också att en hästkastanj på Landskrona kyrkogård som drabbats ev den elaka kastanjeblödarsjukan har spärrats av. Trädet ska dock få stå kvar på platsen “så länge det är möjligt”, meddelar kyrkogårdsförvaltningen på ett anslag vid avspärrningen.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser