Nio ton konstverk i sommarens mest ikoniska utställning

Ludmila Pawlowska har under närmre två veckor arbetat dagligen med att ställa i ordning sin utställning "Ikoner i förvandling" i och kring Sofia Albertina kyrka. Väl behjälpliga har församlingens fastighetsskötare Rolf Carlsson och Ulf Engkvist stått för. - Något gymkort har inte behövts dessa veckorna, skämtar Rolf Carlsson.
Ludmila Pawlowska har under närmre två veckor arbetat dagligen med att ställa i ordning sin utställning ”Ikoner i förvandling” i och kring Sofia Albertina kyrka. Väl behjälpliga har församlingens fastighetsskötare Rolf Carlsson och Ulf Engkvist varit.
– Något gymkort har inte behövts dessa veckorna, skämtar Rolf Carlsson.

Inte mindre än nio ton konstverk har personal från Landskrona Församling burit in i Sofia Albertina kyrka. Sommarens största utställning i Landskrona, ja antagligen i hela regionen, är Ludmila Pawlowskas utställning ”Ikoner i förvandling” som invigs på lördag och visas i Sofia Albertina kyrka, i parken utanför kyrkan, i stadshusets foajé och vid Venterminalen.

Ludmila Pawlowskas ikonutställning har turnerat Europa och USA runt i nära nog 20 år. Enligt uppgift besöks hennes utställningar varje år av en halv miljon personer. När Torkild Strandberg, kommunstyrelsens ordförande, Eva-Lotta Grantén, kyrkoherde samt Sune Karlsson, kyrkorådets ordförande på lördag invigningstalar gör de det, väl medvetna om att de sällar sig till skaran dit även Prins Charles hör.
– Det var när jag ställde ut i Hereford Cathedral som Prins Charles besökte min utställning. Han är katedralens beskyddare, berättar Ludmila Pawlowska.

I Landskrona visas en del nya verk. Redan innan den stora renoveringen av kyrkan tog vid var det bestämt att sommaren 2018 skulle vigas åt Ikon-utställningen. Förberedelser i form väggfasta krokar och andra lösningar för stora utställningar och konstverk togs då med i ombyggnadsarbetet. Något som nu alltså kommit väl till pass.
– Utställningen är i ständig förvandling. Här har jag skapat en del verk anpassade för just denna kyrka, säger konstnären och visar runt bland tredimensionella målningar i mixed media, skulpturer, fotografi och installationer. Här finns även traditionella ryska ikoner från Vassilewsky Klostret, Suzdal.
– Ikoner har under mer än tusen år varit en källa för inspiration och ett tongivande inslag i kyrkokonsten, säger Ludmila Pawlowska som är uppväxt i Sovjetunionen och är djupt påverkad av landets traditionella ikonmåleri.

– Intresset för ikoner har ökat i hela västvärlden, säger Ludmila Pawlowska och nu återstår att se hur Landskronaborna tar emot dessa helgonbilder.

Mastodontutställningen visas till den 22 september och invigs lördagen den 2 juni klockan 16.00 i Sofia Albertina kyrka.
Ludmila Pawlowska som pratar svenska, visar själv sin utställning i kyrkan.

Landskrona församling arrangerar utställningen i samarbete med Landskrona Stad och Landskrona konstförening.

I runda svängar 120 olika konstverk ingår i Ludmila Pawlowskas utställning.
– Ikoner har en spirituell kraft. Du ser ögat och blir  hypnotiserad, säger konstnären.
Landskrona församling upptäckte Ludmila Pawlowska när Ikon-utställningen visades i Danmark för ett par år sedan.

Till arkivet