Annons

Skrivarlinjen flyttar till Malmö

Skrivarlinjen på Albins Folkhögskola flyttar i höst till Kvarnby folkhögskola i Malmö, där rektorn är en gammal Landskrona bekant, tidigare fullmäktigeledamoten Henning Süssner Rubin (V).

I mars i år kom nyheten att Albin folkhögskolas skrivarlinje skulle läggas ner efter innevarande vårtermin. Nu står det klart att den populära linjen lämnar Landskrona för en fortsättning i Malmö.

Annons
 

I våras verkade det som slutet var kommit för en av Sveriges mest erkända skrivarlinjer. Skrivarlinje på Albins folkhögskola har visserligen bara funnits sedan hösten 2012, men i själva verket tog den lilla folkhögskolan i centrala Landskrona över Fridhems folkhögskolas skrivarlinje som hade funnits sedan det tidiga 1980-talet. Skolorna gjorde 2012 upp om en ordnad övergång av verksamheten från den ena till den andra skolan för att rädda en verksamhet som under åren utvecklats och fått mycket beröm

Många som har gått skrivarlinjen i Fridhem eller Landskrona har blivit etablerade författare. Flera har prisats för sina litterära alster. Även lärarkåren har utmärkt sig. Bland annat var en av skolans lärare, Elin Nilsson nominerad till Augustpriset för Årets svenska barn- och ungdomsbok i höstas.

Skolans styrelse ville satsa på utbildningar som ger jobb och såg ett behov i att utbilda socialpedagoger. Ett svikande elevunderlag på skrivarlinjen uppges också vara en anledning till skiftet i utbildningar inför stundade läsår.
Och den här gången var det ingen som brydde sig om att hitta ett nytt hem för skrivarlinjen, tills nu.

Kvarnby folkhögskola i Malmö har sedan ett tag tillbaka funderat på att starta en egen skrivarlinje, som ett sätt att stärka skolans estetiska verksamhetsgren och som en välkommen länk mellan skolans samtliga verksamheter – Allmänna linjen, Serieskolan samt Vänsterns akademi.

– Vi har saknat en egen skrivarlinje och alltid behövt hänvisa till andra skolor när vi har fått förfrågningar, berättar Kvarnby folkhögskolas rektor Henning Süssner Rubin.
– I vårt nätverk och bland våra huvudmän finns ett sug på utbildningar i kreativt och praktiskt skrivande. Men vi har liksom inte vågat starta eget med en så pass etablerad verksamhet som Fridhems/Albins skrivarlinje runt husknuten.

Kvarnby folkhögskola kommer nu att starta Skrivarskolan i Malmö i höst. Tanken är att skapa en verksamhet som ska ta upp den nerlagda skrivarlinjens stolta traditioner och erbjuda platser åt bland annat de studerande som inte längre får fortsätta sina studier på Albins folkhögskola.

– Andra satsar på yrkesutbildningar, vi är glada över att kunna rädda en stolt tradition, förklarar Kvarnby folkhögskolas rektor. 
– Skrivarskolan passar ju som handen i handsken hos Kvarnby. Och vi är glada att vi på sätt och vis kan rädda en stolt tradition som andra inte längre vill ha, säger Henning Süssner Rubin och ser fram emot terminsstarten den 20 augusti.
Antagningen är öppen mer information finns på vår hemsida, avslutar rektor Henning Süssner Rubin.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser