Annons

Total tystnad om smutsen på Kungsgatan

Maths Backelin vet inte om han ska skratta eller gråta åt smutsen och dammet som yr in i hans lägenhet allt medan kommunens tjänstemän tiger tyst i stadshuset i bakgrunden.

En kollektiv suck hördes i veckan över kvarteret Falken. För nionde (!) gången grävdes det i korsningen under Maths Backelins balkong.
Åtminstone är det så många gånger han uppskattar att man grävt upp och täppt igen hålet i Kungsgatan.  Värst är det med smutsen som yr när lastbilar och hantverksfordon ska serva nybygget av hotellet tvärs över gatan.

Annons
 

Den pensionerade bankdirektören Maths Backelin bor på Falken. Hans lägenhet och balkong på tredje våning har första parkett om man vill följa nybygget på Stadskajen.
Om man nu kunnat se ut genom de nerdammade fönsterrutorna eller sitta på balkongen, vill säga.
– Jag har full förståelse för att vid ett nybygge får kringboende vissa oangelägenheter som buller, tung trafik med mera, säger han som dock törnat rejält på allt damm som yr upp och tränger sig in i hans lägenhet och som gör balkongen totalt obrukbar.

– Som skattebetalare i Landskrona måste jag så klart också ifrågasätta ledarskapet när uppenbarligen ingen som helst samordning finns. Det borde vara självklart att vatten, avlopp, el, bredband och fjärrvärme skall grävas ner till ett så stort nybygge, samtidigt. Beläggningen på Kungsgatan här i hörnet är bortgrävd, lika så förlängningen på Södra Långgatan från Storgatan till gång-cykel-bron över till Nyhamn, säger han och pekar ut platserna från sin balkong allt medan dammet mycket riktig virvlar runt på Kungsgatan när diverse fordon passerar. 8-9 gånger uppskattar han att att man grävt upp ett hål i gatan nedanför hans lägenhet.

Maths Backelin har även synpunkter på arbetstiderna på byggarbetsplatsen.
– Det arbetas sju dagar i veckan och långt in på kvällarna, säger han.

Efter en kvart på balkongen, känns smutsen även i Landskrona Direkts utsändes näsor och vi går in i lägenheten.
Känn nu på golvet här, säger  Maths Backelin och drar med handflatan strax innanför balkongdörren och vi gör detsamma.
Mycket riktigt har ett tunt stoft lagt sig över parketten. 

Maths Backelin berättar sakligt om sina tröstlösa försök att nå en förståelse hos Landskrona stad.
– Jag har tidigare skrivit till Miljöförvaltningen helt utan resultat. Jag har skickat kopior till kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg. Och förr tre veckor sedan fick jag nog och skrev ett skarp mejl till stadsdirektör Christian Alexandersson. Men jag möts bara av tystnad. Total sådan. Det är en oacceptabel arrogans att dessa våra företrädare och tjänstemän inte ens mäktar svara, säger han.
– Det jag önskat är att staden på något sätt löser så att smutsen slutar fara omkring från de uppgrävda gatorna. Det förpestar vår tillvaro genom att smutsen tränger in överallt i lägenheten och gör balkongen obrukbar. Mitt förslag är att de vattnar gatorna på morgonen innan alla lastbilar och lastare anländer om det inte regnat senaste dygnet. Det är tydligen för mycket begärt, säger han och suckar uppgivet.
– Jag vet egentligen inte vad som är värst. Att de låter smutsen tränga in hos oss eller att de inte ens besvärar sig med att svara när en enkel medborgare ställer några frågor.

Det är knappast så lämpligt att parkera på Kungsgatan så länge den extrema torkan råder.

Redan för en dryg månad sedan skrev Maths Backelin en insändare på Planket om situationen på Kungsgatan. Samma insändare uppmanade vi de ansvariga på kommunen att besvara. Något svar har inte inkommit. Hinken på bilden fanns då med  och hade varit rengjord bara fyra dagar tidigare.

I veckan var det dags igen för nya markarbete i Kungsgatan.

Flera boende i Falken bekräftar Maths Backelins uppgifter när Landskrona Direkt tar en sväng på innergården. Flera ställer sig frågande till varför det konstanta grävandet i gatan likaså undrar man över vad som sker med den gamla gång- och cykelbanan som “nu uppenbarligen byggs om till en gata rakt genom parken“. Foto: Maths Backelin från ett tidigare tillfälle när hålet i Kungsgatan var uppgrävt.

En kommentar till "Total tystnad om smutsen på Kungsgatan"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Plötsligt händer det

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser