Annons

Rekordstor konstrunda på Ven

Gunilla Millisdotter, Monika Nordengren, Lena Cedergren och Jonas Nordengren hälsar alla konstintresserade välkomna till Hvens konstrunda  under stundande Kristi Himmelsfärdshelg.

Kristi Himmelsfärdshelgen är lika med konstrunda på Ven. I år bjuder rekordmånga, hela 25 konstnärer, in till sina ateljéer och i ett par fall utställningslokaler.

Annons
 

– Det har aldrig varit så många konstnärer under Hvens Konstrundas alla år, intygar Monika Nordengren, utställande konstnär som uppskattar att rundan snart bör vara inne på sitt tjugonde år.
– Hvens Kulturförening bildades 1997 av bland annat Camilla Odhnoff. Det gav oss en bra start och ett förtroendeingivande namn, säger Gunilla Millisdotter, sekreterare i föreningen.

Landshövdingen och docenten Camilla Odhnoff hade just lämnat residenset i Karlskrona och var tillbaka på sin barndomsö som pensionär och ville fortsätta sitt aktiva liv.
Här hade hon känt Gabriel Jönsson, Martin Emond, Emil Johanson-Thor och inte minst Gustav Rudberg. Den senare hade en utställning och skänkte en tavla till den nya föreningen. Denna köptes  av Camilla Odhnoff och köpesumman 50 000 kronor gick till köpet av Frälsningsarméns gamla hus, som idag utgör Vens kulturhus. Som ordförande i Hvens Kulturförening var Camilla Odhnoff också med om att starta upp konstrundan på ön.

Konstnärerna håller öppet mellan kl. 10.30 och kl. 16.30 från och med torsdag till och med söndag. På samlingsutställningen i Vens Kulturhus finns ett konstverk av varje konstnär som deltar på rundan.
– Med dessa som utgångspunkt kan man pricka in just sina favoriter för att göra sin egen personliga konstrunda, föreslår Monika Nordengren som tillsammans med sin bror Jonas ställer ut i Villa Tuna alldeles nästgårds med kulturhuset.

Skulptören Lena Cedergren som tillhör en av öns mer namnkunniga konstnärer idag menar att konstrundan har stor betydelse.
I all sin litenhet betyder konstrundan mycket för oss konstnärer men även för andra näringar på ön. Bland annat brukar en stor dansk konstförening förlägga en utflykt till Ven i samband med konstrundan.

– Det har till och med hänt att vi haft besökare enda från Kina under en konstrunda, tillstår Jonas Nordengren som påpassligt nog kan konversera på två olika kinesiska dialekter.

Båten till Ven avgår enligt tidtabell från Skeppsbron i Landskrona och det kommer också att gå en båt från Nyhamn (rederi Sparshipping) i Köpenhamn till Bäckviken.
– Jag rekommenderar dock att man bokar plats på båten. Det är många som vill åka över nu när fruktträden och rapsen står i full blom på ön, avslutar Monika Nordengren.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser