Portabla träd och erotiska fragment

Asle Nyborg med sin färskaste målning till vänster samt utställningens äldsta till höger. - Trots att det skiljer tio år mellan målningarna tycker jag dehänger fint tillsammans.
Asle Nyborg med sin färskaste målning till vänster samt utställningens äldsta till höger.
– Trots att det skiljer tio år mellan målningarna tycker jag de hänger fint tillsammans.

Under studietiden på tidigt nittiotal vid Statens Kunstakademi i Oslo möttes för första gången, norrmannen och målaren Asle Nyborg, idag boendes i Höganäs och malmöiten tillika skulptören Lage Pergon, numera Svedalabo. Nu återförenas de båda konstnärerna i Landskrona konsthall.

Landskrona konstförening delar ofta värdskap med staden när det gäller utställningar i konsthallen men en gång om året svarar föreningen själv för hela arrangemanget. Nu är en sådan.
– Vi valde tidigt ut Asle Nyborg och hans måleri som vi tycker är spännande. Därefter bad vi honom komma med förslag på en skulptör. På den vägen hittade vi Lage Pergon och tillsammans har de skapat en fantastiskt tjusig utställning, säger Mia Widell ordförande i Landskrona konstförening.

Trots den drygt 30-åriga vänskapen har de båda konstnärerna aldrig tidigare ställt ut tillsammans.
– Jag är trygg med vad Lage gör, säger Asle Nyborg om sitt val av utställningspartner.
– Och jag gillar Alse som person. Det räckte, säger Lage Pergon och förklarar att några långa litanior om teman och inriktning aldrig varit på tal.

”A match made in heaven”
Då båda konstnärerna passar varandra som hand i handske. Det är en för hallen ovanligt snygg utställning. Måleriet på väggarna utgör basen men kompletteras förträffligt av podier med portabla träd i olika material.
– Jag gjorde en modell av konsthallen, säger Asle Nyborg och berättar att han velat få in ljus och siktlinjer i utställningen.

Asle Nyborg arbetar i brytningspunkten mellan ett perspektivbaserat bildrum och det mer tydligt abstrakta, som understryker måleriets tvådimensionalitet. Målningarna utgörs på sina ställen av en serie bilder.
– Jag drömmer väl om att bli filmregissör, säger Asle Nyborg och skrattar.
I måleriet blandas såväl foto som texter och strofer in.
– Jag använder en fotoemulsion som jag stryker på med en styv pensel. Ofta framkallar jag med hjälp av en diaprojektor. Innan dess kan jag ha använt en digital bild som jag sammanfogar med en annan bild för att slutligen fotografera av det analogt så att jag får ett negativ jag kan använda.
En återkommande bild är från en numera nerlagd bokhandel i London.
– Andra är fragment ur erotiska filmer, säger Asle Nyborg och berättar om en gammal tjockt-TV han sparat för ändamålet.
– Jag vill ha med linjerna i TV-bilden. Den får man inte i dagens moderna apparater.

Asle Nyborgs titlar, vilka framgår i målningarna, hjälper att öppna upp men samtidigt skapa nya associationer.
– Mitt sätt att använda foto, måleri och text är som låtskrivarens som använder olika instrument. Processen kan liknas vid hur man samplade musik i slutet av 1990-talet, säger Asle Nyborg.

Ett akaciaträd dyker upp på ett par målningar men fler beröringspunkter är svårt att fina mellan konstnärerna.

Lage Pergon snidar träd ur körsbär, hagtorn, äppleträ, lind och rent av stenhård svartek.
Utöver vassa knivar, används svarv, borrmaskin och motorsåg för att skapa de detaljrika skulpturala träden.
– Det är just därför jag fördrar de hårda träslagen. Det underlättar när jag vill ha fram alla detaljer, säger Lage Pergon som även visar träd i gips och brons.

–  Träd är en central symbol och ett mytiskt begrepp, en metafor för ett gemensamt, kulturellt eller genetiskt arv. Även ett motiv i religion och filosofi. Livets träd kan vara litet. Men kan också anta kosmiska dimensioner och utgöra en världsaxel, axis mundi, som breder ut sina grenar över världen likt det nordiska Yggdrasil.

Utställningen visas 5/5 – 17/6, tisdag-söndag kl. 12-17.
Vernissage med invigningstal klockan 14 i morgon lördag.
– Du bjuder jag och Lage på en dans i den japanska trädgården… eller inte, avslutar  Asle Nyborg som uppenbart redan trivs utmärkt i Landskronas ”fantastiska konsthall”.

Konstföreningens ordförande Mia Widell med Asle Nyborgs modell av Landskrona konsthall. På vägen hänger ”Meanwhile life outside goes on III”
Asle Nyborg får syn på en kaninunge i den japanska trädgården. Vem vet, kanske hamnar den på en målning i framtiden.
Det är en luftig och ljus inramning som omsluter utställningen med Asle Nyborg och Lage Pergons verk. Eftersom den ideella konstföreningen får hyra hallen av kommunen tar man ut en entréavgift på 20 kronor av besökarna, så att man förhoppningsvis ska gå runt. Det får vi hoppas, då utställningen är mycket sevärd.
In i det sista fejas det inför lördagens vernissage. Här är det Lage Pergon som försöker förmå Mia Widell att inse att  plexihuven till hans träd är glasklara.
En gran i svartek (!).

 

Till arkivet