Kristi flygare får sällskap av drakar

När byggde du en drake senast?
Dags för drakfest på Citadellområdet. Foto: Yazan Smadi.

Förra årets drakfest i Landskrona lockade hundratals besökare.  Till årets drakfest den 10 maj hoppas arrangörerna att fylla himlen med ännu fler färgglada drakar.

På självaste Kristi himmelsfärds dag fylls himlavalvet över Citadellområdet med drakar. För andra året i rad bjuder  projektet Flyga drake in till en drakfest.
– Drakfester finns runt om i hela världen och nu även i Landskrona, säger Linnéa Johansson, projektledare.

Under festdagen finns möjlighet att bygga en egen drake och lära sig att flyga den med hjälp av projektets drakexperter. Det blir även sagoläsning och tipsrunda kopplade till temat.
– Jag har byggt drakar sedan jag var liten och att vara en del av att sprida den kulturen i Landskrona känns väldigt roligt, berättar Maiad Khalili, konstnär och handledare på projektet.

Tillsammans med Farah Ali, också konstnär och handledare, har han sedan projektets uppstart hållit ett fyrtiotal verkstäder i drakbygge.
– Att skapa någonting tillsammans öppnar upp för samtal. Dessutom har många en personlig koppling till draken, säger Farah Ali.

Förra årets drakfest inföll på en av årets första varma sommardagar. Förhoppningsvis har man lika tur med väder och – bokstavligen – vind i år.
– I Landskrona blåser det nästan alltid, så det oroar vi oss inte för, säger Linnéa Johansson.

Flyga drake är ett kultur- och integrationsprojekt som drivs av Landskrona bibliotek och Skånes Hemslöjdsförbund. Syftet är att genom kreativa verkstäder med draken i fokus skapa nya mötesplatser för människor runt om i Landskrona och Skåne.

Drakfesten äger rum torsdagen den 10 maj kl. 12.00–15.00 på Citadellområdet i Landskrona och är öppet för alla. och dessutom kostnadsfritt.

Till arkivet