Annons

Finansministern lovade mer över till pensionärerna

Kommunalråd Jonas Esbjörnsson och Socialdemokraternas lokala ordförande Jenny Tillander ingick i mottagningskommittén när landets finansminister Magdalena Andersson gästade Landskrona under första maj.

På dagen sex år sedan höll Magdalena Andersson förstamajtal i Landskrona. Det var den då nyligen utnämnde finansministerkandidatens första större politiska tal. Idag var hon tillbaka som finansminister och med ett facit där hon gjort ett överskott i de offentliga finanserna varje år.
– Det är fantastiskt roligt att vara tillbaka i Landskrona. Jag ville komma hit, sa hon och talade sig varm för det traditioner som finns inom arbetarrörelsen i Landskrona.

Annons
 

Efter Luxemburg är Sverige det land i EU som har det största budgetöverskottet. När Magdalena Andersson nyligen presenterade vårbudget för 2018 noterades det att det under mandatperiod gjorts välfärdssatsningar på 35 miljarder på vård, skola och omsorg. För Landskronas del har detta inneburit ett tillskott om drygt 100 miljoner kronor.
– De reformer som vi gör i regeringen görs för att vanligt folk ska få det bättre. Det gäller naturligtvis oavsett om man bor i en borgerligt styrd kommun som Landskrona eller i en socialdemokratiskt styrd kommun. Det görs för att förbättra föra alla löntagare och pensionärer. Styrkan som nu finns i svensk ekonomi ska komma alla till del, poängterade finansministern för Landskrona Direkt strax innan årets demonstrationståg skulle bege sig av från Rådhustorget.

I sitt tal till Landskronaborna berättade finansministern bland annat hur hon vill se fler nyanlända i jobb snabbare, öka tryggheten genom att skärpa straffen, få fler i arbete, och att landets pensionärer skulle få 600 kronor mer i plånboken varje månad. Landskrona Direkt undrade hur det senare rimmade med planerna på att höja pensionsåldern.
– Det är ju inte så att vi har en fast pensionsålder och alla kommer jobba tills de är 69 år. Idag har vi bara en rätt att jobba tills vi är 67 år. Vi förlänger den rätten till 69. Då är det viktigt att de som kan och orkar jobba ska ha möjlighet att göra det. Det är också viktigt att vi gör insatser så att fler orkar jobba åtminstone till att de är 65. Annars är det för många som går i pension för tidigt och då också får en lägre pension.

Vinster i välfärden
Det finns idag ett tydligt motstånd och enligt opinionsundersökningar en stor majoritet i väljarkåren mot vinster i välfärden. Det skånska socialdemokraterna har drivit frågan men regeringen tyckts vackla. Frågan är varför?
– Vi kommer att lägga fram ett sådant förslag i riksdagen innan valet. Tyvärr kommer det inte att gå igenom. Det beror på att SD och de borgerliga partierna vill ha vinstuttag i välfärden och att riskkapitalisterna ska kunna tjäna pengar på våra barn och äldre. Det blir en viktig fråga i valet. Vi vet ju att vi har svenska folket på vår sida.

Mycket prat om vården
Stick i stäv med de handlingsplaner som nu tas fram för hur heltidsarbetet ska öka inom omsorgen i kommun och landsting så erbjuder inte Landskrona stad detta utan fyller hellre ut med vikarier, enligt de signaler som Landskrona Direkt får från personalen.
– Det vi kan göra från regeringens sida är att se till att kommuner och landsting har resurser så att dessa kan ha rimliga arbetsvillkor. Sen är det en politisk avvägning i varje kommun hur man vill använda resurserna. Bland annat har vi gjort satsningar inom just äldreomsorgen på två miljarder kronor. Vi ville se fler anställda och har dessutom utlovat ökade statsbidrag under kommande mandatperiod till landsting och kommuner med minst 20 miljarder, just för fortsatt bra kvalité i välfärden. Förutsättningarna för detta är att det är rimliga arbetsvillkor för de som jobbar där, understryker Magdalena Andersson.
Kan då inte statsbidragen villkoras så att de inte medger delade turer eller att någon inte erbjuds fulltid?
– Absolut.. men vi har ett kommunalt självstyre.. men det är klart, vill man ha bättre arbetsvillkor för de som jobbar inom äldreomsorgen så är det kanske inte ett borgerligt parti eller SD man ska rösta på, säger Magdalena Andersson innan det är dags att ta täten i det förhållandevis lilla demonstrationståget.

Fler slöt emellertid upp i Slottsparken och finansminister inledde med att minnas en lokal kamrat som gick bort ifjol somras.
– Gösta Nilsson var en av Landskronas och arbetarrörelsens starka profiler. Han insatser för arbetarrörelsen, kulturlivet och folkbildningen har lämnat avtryck hos många, långt utanför Landskronas gränser, sa Magdalena Andersson och berättade när som som nyinskriven student i Stockholm lärde känna Göstas son Håkan
– När kurslitteraturen ibland blev väldigt obegriplig hände det att vi fick låna någon ABF-bok av Gösta. På så viss fick jag hjälp från Skåne att ta mig igenom de första åren vid Handelshögskolan i Stockholm.

Först ställdes en presskonferens in sedan var det inte riktigt någon inom S som visste var finansministern höll hus.

Kent Balling uppvaktade med en ros.

Tidigare riksdagsman Anders Karlsson hälsade ministern välkommen till ett förhållandevis öde Rådhustorg.

Efterhand så slöt alltfler Landskronabor och representanter för media upp.

En brokig samling slagord fanns att läsa på demonstrationsskyltarna.

Hellin Taskinen hade enligt uppgifter från hennes dotter burit FN-fanan under snart 50 år på första maj.

Direkt bakom orkestern gick kommunalrådet, ministern och riksdagsmannen.

Bostadsfrågan har länge varit het i Landskrona.

Även kulturskolan fick vara med på ett litet hörn.

I sista stund ändrades färdvägen för demonstrationståget och på plats i Slottsparken syntes ovanligt många hörsnäckor. Polisens platschef intygade att det inte fanns någon förhöjd hotbild utan hänvisade snarare den höga säkerhetsnivån med “det rådande klimatet i valrörelsen.”

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser