Annons

Vive la France! – Franska tongångar på teatern

Musica Vitaes. Foto: Alexander Mahmoud.

“Hänryckande gestaltning”, menade Dagens Nyheter, “I glänsande musikalisk form”, tyckte Svenska Dagbladet, “Fullt av spontanitet och engagemang”, ansåg Sydsvenskan. Musica Vitaes senaste konserter har mötts av succéartade reaktioner. Nu finns chansen att återigen uppleva orkestern i Landskrona, denna gång i en helfransk konsert med Erik Groenestein-Hendriks på harpa och med Malin Broman som ledare och violinsolist.

Annons
 

Följ med på en resa till Paris under 1900-talets första decennier, med virtuost artisteri av Musica Vitaes ledare Malin Broman och harpisten Erik Groenestein-Hendriks, soloharpist i Göteborgs Symfoniker. I konserten som ges på Landskrona Teater på söndag hör vi denne virtuos i några av musikhistoriens vackraste verk för instrumentet – Reniés Ballade Fantastique och Debussys Danser med harpa. Kvällens andra solist är Musica Vitaes konstnärliga ledare Malin Broman som ger sig i kast med ett verkligt bravurnummer: Ravels Tzigane.

Publiken får också höra musik av underbarnet Lili Boulanger som redan som 19-åring vann tonsättartävlingen Prix de Rome, som första kvinna.  Hennes liv skulle tragiskt nog ta en ända fem år senare, men innan dess komponerade hon sitt fängslande verk D’un soir triste. Vid samma tid skrev Darius Milhaud sitt lekfulla stycke Le boeuf sur le toit. Här befinner vi oss verkligen i det glada 20-talet och Milhaud lyckades i sin musik mixa folk­musik, tango, samba och andra exotiska rytmer till ett uppsluppet verk med en alldeles egen atmosfär.

Konserten på Landskrona Teater den 29 april klockan 16 spelas förövrigt in av Sveriges Radio.

Erik Groenestein-Hendriks började spela harpa redan som sjuåring. Sedan november 2013 är han anställd som harpist i Göteborgs Symfoniker, ett ganska ovanligt yrke i Sverige. Under tonåren spelade han även jazzharpa men valde till slut den klassiska inriktningen. I denna konsert är Groenestein-Hendriks solist i Reniés Ballade Fantastique och i Debussys glimrande Danser med harpa. Foto: Pressbild.

Från säsongen 15/16 verkar Malin Broman som konstnärlig ledare för kammarorkestern Musica Vitae. Broman är första konsertmästare i Sveriges Radios Symfoniorkester och är en ofta sedd gäst hos Göteborgs Symfoniker, BBC Scottish Symphony Orchestra, Mahler Chamber Orchestra och Chamber Orchestra of Europe. Malin Broman är även en av grundarna av Stockholm Syndrome Ensemble bestående av några av Europas främsta kammarmusiker. Sedan 2008 är Malin Broman ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien liksom violaprofessor vid Edsbergs Musikinstitut i Stockholm.

Musik av: Lili Boulanger, Claude Debussy, Maurice Ravel, Darius Milhaud och Henriette Renié.

Medverkande:  Musica Vitae,  Malin Broman – violin, konstnärlig ledare,  Erik Groenestein-Hendriks – harpa samt  Håkan Fritzson – slagverk.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser