Barberaren från Landskrona i semifinal

Rakning med kniv blir allt vanligare. En som kan detta är barberare Hussein Awada som ska tävla på söndag.
Rakning med kniv blir allt vanligare. En som kan detta är barberare Hussein Awada som ska tävla i den ädla konsten på söndag.

I september är det den internationella skäggdagen och i samband med denna så ska det avgöras vem som blir årets barberare i Sverige 2018, en tävling som kommer att avgöras på Swedish Barber Expo i Stockholm. Landskronabarberaren Hussein Awada som driver H&K Barbershop på Norra Långgatan har möjlighet att fixa en finalplats på söndag då det är dags för semifinal.

Förra söndagen avgjordes den första delfinalen, Västkustens bästa barberare utsågs i ett barber battle i skäggtrimning. Vinnare blev Amin Iranmanesh från Randevu Barbershop i Göteborg. Semifinal 2 hålls på söndag, den 29 april, hos The Barber Live i Malmö då tolv barberare från Malmö, Helsingborg, Lund, Trelleborg, Landskrona, Kristianstad och Skurup kommer att tävla i skäggtrimning och Hussein Awada är en av dessa. De tävlande får då 45 minuter på sig att fritt trimma och styla ett skägg, som kommer att poängbedömas på bland annat teknik, form och styling.

Vinnaren kommer att få tävla i finalen den 1 september och representera södra Sverige. Den avgörs på scen och en internationell jury kommer att utse vinnaren. Totalt kommer drygt 45 barberare ha gjort upp om de fyra finalplatserna.

Hussein Awada tar det hela med ro.
– Det är klart att det ska bli kul men de riktigt stora tävlingarna är annorlunda. Då gäller slätrakning och det är något helt annat, säger han och skrattar.

Hussein Awada utbildade sig som barberare redan i sitt hemland när han var mycket ung.
– Det var i Libanon och jag var väl i 15-årsåldern, säger han och berättar vidare.
– När jag sedan kom till Sverige och Landskrona så upptäckte jag att svenskarna rakar sig hemma och inte i rakstugor som i Libanon. Sedan dess har det ena gett det andra och för snart två och ett halvt år sedan har jag drivit min barbershop, säger han.

Samtidigt som Landskrona Direkt är på besök på HK Barbershop kommer en äldre gentleman in och ber om att få sitt skägg trimmat.
– Detta är inget nytt för mig, säger Göran Larsson och sätter sig i barberarstolen och får varma handdukar omlagda över ansiktet.
– Min far var barberare men det var länge sedan. Men jag har även varit hos barberare i Turkiet på senare tid. Jag gillar detta, säger han och sluter sina ögon och njuter.

I Hussein Awadas barbershop kan man få många olika behandlingar. Allt från vanlig klippning till exklusiva behandlingar som har det mesta.
– Det häftigaste vi har är våra Gentlemens Night. Då tar vi emot sex gentlemän under en kväll. Då stänger vi dörren och bjuder på en Barber deluxe. Där ingår allt från rakning eller skäggtrimning till  klippning, ansiktsmassage med mera. Och till detta serveras man en kopp kaffe eller kanske rent av en liten whisky medan man njuter. Det är mycket populärt, säger Hussein Awada.

Att det kostar lite mer än att gå till den vanlige frisören är inget som barberaren märker av.
– Att kvinnor går till frisören och tillbringar ett par timmar där och betalar en tusenlapp är inte något som många som funderar över. Men nu har även männen börjat att bry sig mer om hur de ser ut. Och då får det kosta. Det är ju så mycket mer än att bara gå och klippa sig. Det är en upplevelse, säger han.

Nu återstår det att se om det kommer att hänga några priser på väggarna i den mysiga barberarsalongen i framtiden.
– Det får vi se. Men vi har det mysigt och ombonat som vi har det. Det är en del av upplevelsen, avslutar Hussein Awada.

Det genomtänkte konceptet ger en skön och avslappnande känsla när man kommer in på HK Barbershop.
Göran Larsson njuter av behandlingen.

Till arkivet