Annons

Ikväll tas första steget mot ett kallbadhus i Lill-Olas

Birgitta Persson (M), Torbjörn Brorsson (M) och Tom Sörensson från fritidsnämnden ute på Lill-Olas brygga för att berätta om planerna på ett nytt kallbadhus på platsen.

Idag förväntas fritidsnämnden att fatta beslut om att förorda alternativet att bygga ett nytt kallbadhus vid Lill-Olas.

Annons
 

Badbryggan i Lill-Olas förlängs med 70 meter och där placeras ett nytt kallbadhus till en kostnad på 12-13 miljoner kronor.  Ytterligare två alternativ har funnits med i diskussionerna.

Norra pirarmen vid Borstahusens hamn skrinlades ganska omgående. Längre gick man med planerna på att uppföra ett nytt bad vid Halvmånen med bastu där perspektivfönster skulle ha utsikt mot Köpenhamns skyline. En konstruktion med nedgrävda pooler var på tapeten. Men då metoden ansågs obeprövad föll förslaget.

– Vi har den kust vi har. Den föreslagna platsen har den nackdelen att det är extremt långgrunt, säger Birgitta Persson (M), ordförande i fritidsnämnden. 

Halvmånen har också varit bastuföreningens Doppingarnas alternativ och förslagets största fördel är att det berikar stadens liv och utbud av aktiviteter. Det skulle också bli ett starkt komplement till det nya hotellet som uppförs på Stadskajen.

– De nergrävda poolerna kan tyvärr lätt slamma igen. Det är oprövad teknik som är riskabel att satsa på, anser Torbjörn Brorsson (M) kommunalråd på väg ut på Lill-Olas badbrygga för att visa vad man kommit fram till istället.

Kallbadhus byggs med kommunala medel men det är sedan tänkt att driften ska lejas ut till en privat entreprenör.
– Det ligger nära till hands driften samordnas med semesterbyn men naturligtvis måste en upphandling enligt konstens alla regler göras, understryker Torbjörn Brorsson.

Att förslaget skulle stöta på patrull inom politiken tror inte de moderata företrädarna som menar att Treklövern är överens.

Doppingarna har idag enligt sin hemsida 50 medlemmar. Försöket med kallbad och bastu på Citadellbadet härom vintern floppade rejält.

På plats i Lill-Olas är även förvaltningens projektutvecklare Tom Sörensson och någon tanke på att de rör sig om en ansenlig summa pengar som satsas på några få vinterbadare föreligger inte.
– Nu vänder vi oss inte enbart till Doppingarna. Kallbadhuset ska vara för alla. Vi uppskattar att det finns nära nog tusen potentiella vinterbadare i vår kommun. Traditionen finns. Dessutom en växande skara äldre som kommer att hålla på med olika former av friskvård. Vi har naturligtvis även tittat på våra kranskommuner. Bara i Helsingborg finns tre kallbadhus och det på Råå har 1900 medlemmar, säger Tom Sörensson.

– Och det är klart att även Landskrona ska ha ett kallbadhus precis som andra kuststäder på båda sidor sundet, anser Birgitta Persson.

I kalkylen som är gjord räknar man med att sälja 300 årskort, 150 vinterkort och att det därtill kommer att göras 5000 enstaka besök samt att anläggningen kommer att hyras ut vid ett 40-tal tillfällen. I beräknade intäkter skulle detta ge 656 250 kronor årligen.

Efter kvällens möte i fritidsnämnden går frågan vidare till kommunstyrelsen.
– Därefter bör den vara i kommunfullmäktige till junisammanträdet. I den bästa av världar inviger vi sedan badet under hösten 2019, avslutar Torbjörn Brorsson.

Direktens utsände badkruka tyckte inte det var inbjudande med ett dopp denna kulna aprildag. Än mindre hade det varit i en mörk januarikväll. Frågan vem som letat sig ut här då, tror den guidade trion är de samma som tagit sig till Halvmånen, vilket naturligtvis återstår att se.

Den exakta placeringen av det nya kallbadhuset är ännu inte utredd, bara att förlängningsbryggan ska vara 70 meter.
– Vi kommer att utredda var det är djupast, förklarar Torbjörn Brorsson.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser