Annons

En doldis i den stora fotovärlden

Örjan Kristensons bilder finns att beskåda på utställningen Landskronit i Landskrona Konsthall.
Intill bilderna har fotografen fått hjälp av Sollentuna Lottakår med synonymer till brudar, missa inte denna lilla affisch.

Örjan och brudarna. Eller möjligtvis, Örjan – det är han med brudarna på Landskronit. Han ska dock inte förväxlas med Hans Jonssons kvinnor i lera. Missa inte fotoutställningen på Landskrona konsthall som pågår fram till och med söndag.

Annons
 

Svensk fotohistorias störste mästare, Christer Strömholm hade under en lång tid Örjan Kristenson som sin medarbetare. Örjan är sedan i september Landskronabo och högaktuell med sina bilder på konsthallen i staden. En stark hemmadebut.

I sommar fyller Örjan Kristenson 60. Här har fotostaden fått en doldis som varit med i hetluften. Flera av hans bilder på Landskronit är förövrigt plåtade i Fox-Amphoux i sydöstra Frankrike hos den store svensken – Le Grand Suedois – Christer Strömholms sommarhus.

Örjan Kristenson väg till Landskrona har varit krokig.
– Jag har jobbat mycket inom pressen och med reklam. Men tröttnade på stress och press. Så jag blev fiskare och utgick från Grönhögen på Öland. Jag kommer från ön, säger han över en fika i konsthallen.
– Det var torskfiske med nät, fyller han i.

Fritidsledare, lärare i fotografi på gymnasiet och två år på Skurups skrivarlinje är andra skeende i livet han uppskattat. Han började arbeta som pressfotograf på tidningen Östra Småland i Kalmar 1975.
– Men det var först 1979 jag förstod vad bild handlar om. Jobbar man på en lokaltidning så kommer jobben åter. Det är som en cirkel, säger han som är självlärd fotograf.

Pressfotograf var han även på Barometern innan kosan styrdes mot Stockholm och byrån Darkroom bildades tillsammans med en vän.
– Vi plåtade mode. Ja, egentligen allting.

Kompisen och Göteborgsfotografen Stig Albansson som hade printat åt Christer Strömholm ville att han skulle gå upp och visa sina bilder för fotoikonen.
– Det var 1982. Jag tog med mig en bunt på 30 bilder till Christer. Han tittade och sa, ”Den här skulle du vunnit tredje pris med i Danderyds Fotoklubb”. Sen fastnade han för några av bilderna och frågade om jag var bra på att sätta upp bokhyllor. Så det fick jag göra på ett nytt lab på Luntmakargatan. Efter det sa han, ”Jag ska ta dig under mina vingar”.

Christer Strömholm har inspirerat generationer av svenska och utländska fotografer men det var genom utställningen 9 sekunder av mitt liv på Moderna Museet 1986 som han blev känd för den breda publiken. Örjan Kristenson retuscherade och året efter började han printa till mästaren. Samarbetet pågick till 1999.
– Som rektor för Fotoskolan utbildade Christer Strömholm 1200 elever från 28 länder. Han har haft en enorm påverkan på fotografin i världen.

Örjan Kristenson blir vad elaka tungor skulle kunna benämna som något av Strömholms mörkrumsslav. Arbetsdagarna var långa. Stundtals bor de i labbet.
– Jag hade ingen bostad. Christer sov under trappan och jag hade en madrass i mörkrummet och duschade i vasken. När vi skulle göra boken ”Konsten att vara där” så jobbade vi 19 timmar om dagen. ( En bok som förövrigt just nu finns på Tradera, med ett utrop på 9000 kronor.)

Jag blev nästan Christer

Christer Strömholm, om han levt skulle fyllt 100 år i år, fick ifjol en gata uppkallad efter sig i Höganäs. Här bodde också Örjan Kristenson under tre år.
– Han var en farsafigur för mig. Min egen pappa dog när jag var 14. Jag blev nästan Christer. Jag fixade med utställningar. Tog hand om samlare. Han ville hellre läsa Bill och Ben-böcker och käka hallonbåtar.

1997 utsågs Christer Strömholm till årets Hasselbladspristagare, vilket anses vara världens mest prestigefylld fotopris. Den förgyllda medaljen fick Örjan.
– Den är hemskt ful, säger han och skrattar hjärtligt.

Parallellt ägnar sig Örjan Kristenson åt sina egna fotoprojekt. Hans eget uttryckssätt låg dock nära Christers, även om han nått det innan de träffats. Nu är det dock mest landskap som fastnar på filmen. En arbetsplatsolycka under tiden på Sydsvenskan gav en lång rehabilitering och 2014 fick han sin diagnos som gör att han inte längre klarar av att plåta människor.
– Överhuvudtaget att befinna mig i stökiga miljöer med mycket människor är ett problem.

Att han hamnar i Landskrona är mer eller mindre slumpartat. Efter en separation behövde han någonstans att bo. Han kände fotografkollegan Tor-Björn Johansson sedan tidigare och hade en gång i tiden en flickvän som var från stan.
– Jag gillar underdog-mentaliteten som råder här. Helsingborg trivs jag inte alls i, säger han.

Stadens fotosatsning uppskattas och är hedervärd, men ett råd har han.
– Det skulle skapats ett analogt kollektivt lab. Det analoga ligger hela tiden och puttrar. Det är många som är intresserade. Jag slår gärna ett slag för analogt fotografi, avslutar Örjan Kristenson.

Om Christer Strömholm säger Örjan Kristenson att “han hade ett par rävar bakom varje öra”. Något man också kan säga om Örjan. Christer Strömholm signerade ofta sina bilder CHR samt ett fingeravtryck. De bilder som Örjan framkallade kontrasigenerade han ofta med sitt namn. Samtidigt som intervjun gjordes pågick Bukowskis Contemporary Art & Design-auktion i Stockholm och där gick en av CHR:s bilder som Örjan tagit fram, Paris 1962- med de små pojkarna med handväskor gick för ett slutpris inkl. köparprovision för 223 125 kronor.
– Äntligen börjar det bli lite priser på fotografi i Sverige, säger Örjan Kristenson.

Bild från invigningen av Landskronit. Örjan Kristenson och Tor-Björn Johansson har en gemensam nämnare i mästerfotografen Christer Strömholm. Örjan bodde under flera år hos ikonen medan Tor-Björn gick i hans skola.  Som lite kuriosa i sammanhanget kan sägas att Christer Strömholm 1980 tilldelas statlig inkomstgaranti och samma år har en utställning på Landskrona museum och tilldelas i samband med detta 20.000:- ur Nell Walden-fonden.

Passa på att besök Landskronit 2018.
Utställningen har öppet idag fredag 12-17, lördag 13-21 med spelning av The Statement kl.20 samt sista chansen på söndag kl. 13-18. Passa på att fynda ett fotografi!

En kommentar till "En doldis i den stora fotovärlden"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Nytt galleri invigs med tungviktare

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser