Annons

Sista chansen att se verk av en sticklegendar

Britt-Marie Christoffersson visar ett av hundratals prover på hur man kan brodera på stickat.

Ved du vad langett är för något? Eller läggsöm? Räta och aviga har du säkert hört talas om. Vi talar om stickning och sömnad. Och de som gillar detta har något mycket speciellt att se fram emot. På söndag invigs nämligen en utställning med verk av formgivaren Britt-Marie Christoffersson.  Över 500 prover och plagg med olika broderade mönster på stickad bakgrund finns till beskådan.

Annons
 

I konsthantverk- och sticksammanhang är Britt-Marie Christoffersson ett välkänt namn. Nu visas hennes senaste utställning kring stickning på Landskrona museum. Under många år har hon arbetat med och fört vidare sina erfarenheter kring handstickning.
– Ingen har som hon utforskat och utvecklat handstickningens olika möjligheter. Nu är hon tillbaka på Landskrona museum med sin tredje utställning kring stickning, säger antikvarie Åsa Karlsson som även är biträdande museichef.

Få väggarna och på ställningar i den stora utställningssalen på museets andra våning hänger hundratals små hantverk i en enorm färgskala.
– Jag tycker det är jätteroligt med färg och form, säger Britt-Marie Christoffersson och skrattar.

Det är alltså stickade verk med broderier på.
– Det är faktiskt inte så vanligt i Sverige. Och mig veterligt så är det inte utbrett någonstans i världen. Men det är inget jag funderat så mycket över, säger hon.

Det är hennes tredje utställning och samtliga har visats på Landskrona museum.
– Den första var så tidigt som 1987 och den andra visades 2006. När jag nu kör den tredje här så kan jag meddela att det med all sannolikhet blir min sista, säger Britt-Marie Christoffersson och hon verkar mena vad hos säger.
– Det blir inga fler utställningar efter Landskrona. Jag har haft min sista deadline, betonar  formgivaren.

Det betyder alltså att de som vill se Britt-Marie Christofferssons hantverk ska passa på.
– Det har faktiskt redan hört av sig folk från Blekinge och andra platser utanför Skåne, allt för att förhöra sig om öppettider med mera, säger Åsa Karlsson.

Invigning och visning av utställningen sker på söndag klockan 14.00-16.00 och naturligtvis finns Britt-Marie Christoffersson på plats.

Förutom utställningen som hänger på museet till och med den 10 juni så arrangeras två workshops med formgivaren. Dessa äger rum den 26 och 27 maj. Kontakta museet för information om tider och priser.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser