Kyrkokör och Jähkel tar ton för välfärden

Lennart Jähkel kommer att ta ton om välfärden på Landskrona Teater den 27 april. Foto: Chantale Hannouch.
Lennart Jähkel kommer att ta ton om välfärden på Landskrona Teater den 27 april.
Foto: Chantale Hannouch.

Kören tar ton, tillsammans med bland andra Lennart Jähkel, för att sjunga om välfärden i detta poetiska inslag i valdebatten. Riksteaterns körverk ”Sång till välfärden” kommer nu till Landskrona.

I den svenska välfärden ryms berättelser som inte bara skildrar gemenskap och framtidstro, utan även ensamhet och besvikelser. Dessa berättelser har nu blivit till en musikalisk folkfest i Riksteaterns regi. I centrum står körsången.
– Det som är unikt med denna Riksteaterföreställning är att den på varje spelort involverar en lokal kör. Här i Landskrona består denna kör av 32 sångare från Härslövs kyrkokör och Rönnebergakören (bifogar två bilder från deras senaste heldagsövning). David Westerholm är den eminente körledaren, som med stort engagemang tagit sig an detta stora projekt, säger Cecilia Kraitiss, ordförande i arrangerande Landskrona Musik & Teater.

På scen ser vi, förutom den lokala kören, Lennart Jähkel, Maurits Elvingsson, Emma Sildén och Kaya Ålander samt studenter från Kungliga Musikhögskolan. Sång till välfärden är skriven av Alexandra Loonin och Sara Parkman, som tillsammans med Hampus Norén har komponerat den helt nyskrivna musiken. För regin står Lisa Färnström, som tidigare bland annat regisserat hyllade Fäboland, där även Parkman och Norén medverkade.
– Nu är det valår och det är viktigt att inte bara tänka på det gemensamma, utan också att få känna kring det. Det blir svängigt vemod med en touch av allsång, när skratt och allvar blandas i Sång till välfärden”, säger Lisa Färnström, regissör.

Föreställningen gör historiska tillbakablickar men tar även upp aktuella frågor som handlar om möjligheten att leva ett bra liv i Sverige i dag. På vems bekostnad har vi egentligen välfärd? Publiken tas med till olika världar, som ett väntrum och en presskonferens, där de exempelvis får möta undersköterskor, lokalpolitiker, konsulter och gravida kvinnor.

Föreställningen är en del av Riksteaterns fleråriga konstnärliga satsning Demokratins gränser. Genom att skapa angelägen scenkonst vill Riksteatern bidra till det offentliga samtalet om demokratins möjligheter och utmaningar.

Fredagen den 27 april visas ”Sång till välfärden” på Landskrona Teater klockan 19.

Körövning pågår.
Foto: Privat.
Till arkivet