Annons

Sista chansen att besöka kultgalleriet

Sofia Björne har nu plockat fram all kvarvarande konst som finns efter hennes far.
– En del av detta har aldrig tidigare visats, säger hon.

Snart går en lokal kulturepok i graven. Det är Sofia Björne, dotter till den framlidne konstnären Kennet Björne, som under de två kommande helgerna, för sista gången, kommer hålla öppet i galleriet och sälja sin pappas konstverk.

Annons
 

Konstnären Kennet Björne var under sin livstid oerhört produktiv. Han skulpterade massor och målade ännu mer. Sedan hans bortgång i januari 2013 har hans dotter Sofia skött Galleri Björne och har vid, bland annat kulturnätter, sålt konstverk av fadern.
Men nu ska hon sälja fastigheten och därmed finns det inte plats för de hundratals målningarna och skulpturerna längre.
– Därför har jag beslutat att detta är sista chansen om man vill ha något av pappas konst hemma, säger Sofia Björne när Landskrona Direkt tittar förbi galleriet.

Inne på golven står oräkneliga verk uppställda och i en annan del av galleriet är det fullt med skulpturer.
– Jag ska hänga upp en del på väggarna. Annars får besökarna hel enkelt bläddra, säger hon.

Det är naturligtvis inte en tillfällighet att hon väljer att sälja ut just under påskhelgen då det arrangeras konstrundor runt om i hela Skåne.
– Då är det många som är ute och kör på vägarna. Och jag brukar ha mycket folk när här är öppet. Jag slog bland annat publikrekord här vid den senaste Kulturnatten, säger Sofia Björne.
– Det är många som kommer år efter år. Men allt har ett slut. Jag har öppet mellan klockan 13 och 15 på lördag och söndag samt samma tider nästa helg. Efter det så kommer fars tavlor att försvinna.

Galleri Björne ligger på Gamla Kyrkogatan 21 i centrala Landskrona.

FAKTA
Kennet Björne (1945-2013) började på Skånska Målarskolan i Malmö på 1960-talet och öppnade 1967 Galleri Brunte på Stora Norregatan 21 tillsammans med kollegerna Ingmar Aldenhov och Pelle Åberg.
Senare blev han också en av medlemmarna i konstnärskollektivet Drakabygget i Örkelljunga, en grupp som bildades av de danska konstnärerna Asger Jorn och dennes bror Jørgen Nash. Här deltog han i flera temautställningar bland annat i Köpenhamn, Oslo och München.
Kenneth Björne har också ställt ut på Landskrona Museum och fått kommunens kulturstipendium.

Sofia Björne med ett porträtt av sig själv som hennes far målat.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser