Premiär för ”Swedish Blue I”

Med tio dagar kvar till årets konstrundor i Skåne noterar vi att en strid ström av konstnärer idag kommer att besöka Landskrona konsthall för att lämna in sitt verk till samlingsutställningen som årligen hålls där. Landskrona Direkt riktar dock sina blickar mot Österlen där den på förhand mest spännande utställningen med Landskronakoppling kommer att hållas. På långfredag är det nämligen premiär för Thomas H Johnssons nya arbete ”Swedish Blue I”. Fotografierna visas som en previewutställning på Fabriken i Bästekille.

– Vi är några fotografer som ställer ut tillsammans. Men även andra konstformer är representerade och flertalet fotografier av Lennart Nilsson kommer också att visas, du vet, han som gjorde den klassiska boken ”Ett barn blir till”. Lennart betraktas idag som Sveriges internationellt mest kända fotograf och han sa ofta att han vill göra det osynliga synligt. Och så skulle man även kunna sammanfatta min intention med ”Swedish Blue I”, säger Thomas H Johnsson.

Det samtida Sverige verkar allt som oftast handla om våra storstäder. Ändå är det i våra landsorter den största delen av befolkningen lever. ”Swedish Blue I” är en fotografisk undersökning av dagens anonyma Sverige och utställningens kärna är brinnande aktuell då bristande resurser till landsbygden debatteras flitigt.

– Det är givetvis komplext. Landsbygden blir satt på undantag när samhälleliga funktioner centraliseras till storstäderna. Det går inte att förneka. Men ”Swedish Blue I” är inte glesbygdspolitik eller en objektiv och heltäckande skildring. Snarare gestaltar fotografierna ett känslomässigt och mentalt personligt tillstånd med starka beröringspunkter till begrepp som identitet och levnadsvillkor, säger Thomas H Johnsson.

Om man ser till Thomas H Johnsson under åren samlade produktion är det nästan uteslutande närmiljön som gestaltats. Efter den uppmärksammade och avslutade trilogin från Landskrona, där han också är född och uppvuxen, har han vänt blicken mot Sveriges småsamhällen. I tidigare böcker och utställningar har det oftast varit fokus på småbild och svart vit fotografi. Nu har han laddat Hasselbladskameran med negativ färgfilm.

– Fotografera med analog film är en långsam metod som jag sympatiserar med. Och jag har inte gjort så mycket efterbearbetning … i stort sätt har jag bara printat negativen rakt av. Kanske är uttryckets form en reaktion i en tid där mycket ska dra åt det spektakulära och glittrigt förföriska. Jag vet inte. Men kan konstatera att ”Swedish Blue I” har en dov och krävande ton som överensstämmer med min uppfattning av det vardagliga och hemtama, det vi ständigt ser men sällan reflekterar över, men också det vackra i det lilla. Jag tror på att skildra det man har en personlig relation till, berättar Thomas H Johnsson.

Sedan våren 2016 har Thomas H Johnsson fokuserat på arbetet med ”Swedish Blue I” i sin nuvarande form. Nu är det alltså premiärvisning för allmänheten.

– Även om jag aldrig någonsin har fått så pass mycket positiv respons på mina arbeten som jag fått av ”Swedish Blue I” känns det nervöst. Eller kanske inte direkt nervöst, men det skapar en viss anspänning att presentera något nytt, något som är så djupt förbundet med mig själv. Samtidigt ska det givetvis ska bli oerhört roligt att möta publiken. Jag har ju tidigare endast visat materialet för redaktörer och curators, avslutar Thomas H Johnsson, och passar på att hälsa alla välkomna till öppningen på Fabriken i Bästekille på långfredag då han själv kommer att vara på plats.

OM FABRIKEN (Galleri Final):
Galleri Final i Malmö öppnade 1997 och arbetar med företrädesvis med samtida skandinaviska konstnärer. Galleriet flyttade 2015 till nya lokaler intill Värnhemstorget och är idag ett av Sydsveriges ledande gallerier. Galleri Final förvärvade de gamla fabrikslokalerna och öppnade FABRIKEN år 2011. Årligen arrangerar Fabriken en stor samlingsutställning under påsken samt en separatutställning varje sommar/höstsäsong.

För åttonde året i rad presenterar Fabriken under påsken några av Sveriges främsta konstnärer inom måleri, fotografi, skulptur och mixed media. Konstnärerna finns på plats under påskdagarna.

2015 bosatte Thomas H Johnsson sig på den skånska landsbygden där han nu har sin bas och där han verkar ifrån.
Foto: Pressbild.
Till arkivet