Ny organist räds inte utmaningar

Fredrik Albertsson är organist i Landskrona församling och han är en av många som underhåller under orgelfestivalen som hålls i september.
Fredrik Albertsson är ny organist i Landskrona församling.

Fredrik Albertsson. Så heter Landskrona Församlings nya organist. På onsdagslunchen spelade han sin andra konsert i Sofia Albertina kyrka. Tre klassiska stycken bjöd han på. Och fler blir det.

– Det är en tillsvidaretjänst på 80 procent. Så det lär bli många timmar vid tangenterna, säger han när Landskrona Direkt gästar kyrkan i samband med sopplunchen.
– Men det lär ta många timmar innan jag känner orgeln. Den är ovanligt stor i förhållande till kyrkan.

Det finns mer än storleken som är speciell med orgeln i Sofia Albertina kyrka.
– När orgeln byggdes 1959 så gjorde man något som inte var vanligt på den tiden. Man sparade en del av de tidiga piporna och använde dom i den nya orgeln. Annars präglades den tiden av att allt det gamla skulle kastas och ersättas av nytt, säger Fredrik Albertsson.
– Men jag är glad att man behöll delar av det gamla. De fungerar mycket bra.

Fredrik Albertsson började spela piano som liten men när han blev lite äldre så fascinerades han av kyrkoorgeln och då tog det fart.
– Efter den vanliga skolgången hamnade jag till slut på musikhögskola och efter det så kunde jag kalla mig organist.

Han kan dock spela det mesta med tangenter.
– Ja, det finns mycket likheter. Pianot har sina likheter med cembalo och andra liknande instrument. Det som skiljer mest från en orgel är fotpedalerna.

Besökarna i Sofia Albertina kyrka fick på onsdagen höra ett stycke av Carl Philipp Bach samt ett av Louis Vierne och ett av Robert Schumann. Men det är långt ifrån bara klassisk och sakral musik som Fredrik Albertsson framför.
– Eftersom jag spelar på en stor rad arrangemang, typ bröllop och begravningar så blir det även en hel del pop, rock och jazz som ska spelas. Det är en kul utmaning.

Jobbet som organist i Landskrona Församling fick han efter att tjänsten annonserats ut.
– Det var ganska specifika krav och de passade perfekt för mig, säger han.

Att han nu spelar i Landskrona hindrar honom inte från att drömma. När Landskrona Direkt frågar vilket stycke han skulle vilja framföra på en valfri orgel i världen, så skrattar han.
– Det är omöjligt att svara på, säger han och funderar.
– Men Johann Sebastian Bach är liksom grunden för det mesta av orgelspel i kyrkan så det får ju bli något av honom. Och sedan måste jag ju säga att det skulle vara underbart att få spela på en Silbermannorgel. Kanske den i Freiburg i Tyskland?, kommer han slutligen fram till.

Nu tillhör de kompositörer som presenterades på onsdagen tillsammans med Johann Sebastian Bach den gamla klassiska musiken.  Men Fredrik Albertsson räds inte utmaningar.
– Det hade faktiskt varit kul att göra en konsert med modern konstmusik på orgel. Det är en idé vi måste ta tag i. Kanske inte till våren, men längre fram, avslutar Fredrik Albertsson.

Varje onsdag bjuds det in till lunchmusik och soppa i Sofia Albertina kyrka. För en billig peng serverades idag  en välsmakande broccolisoppa med lax och limetopping efter orgelkonserten.
Fredrik Albertsson har en monitor vid sin orgel så att han kan följa med i vad som sker i kyrkorummet bakom hans rygg och även högtalare för medhörning.

Till arkivet