Annons

Mytomspunnen artist på galleri för första gången

Under Håkan Hellströms rekordkonserter på Ullevi sommaren 2016, bara dagar efter Freddie Wadlings bortgång, hyllades  han stort av vännen och publiken. Vid scenkanten fanns dessutom en ros och en flaska whisky till Freddie.

I mars 2016 släpptes Freddie Wadlings sista studioalbum, det grammisvinnande  –  “Efter regnet”.
I samband med skivreleasen visades en utställning med 15 nya grafiska blad samt en serie fotoporträtt av Michael Winnerholt på hotell Gothia Towers i Göteborg. Bilderna har senare även visats i Stockholm på Scandic Malmen under 2017. Nu kommer utställningen till Landskrona.

Annons
 

För första gången visas Freddie Wadlings bilder på ett galleri. Och det sker i Landskrona.
Trion bakom Galleri Gamla Staden på Norra Kyrkogränden, brukar ha ess i rockärmen och bjuda in till konstutställningar som drar folk långt utom kommunens gränser.
– I samband med alla konstrundor i påsk bjuder vi in till en “Hommage till Freddie Wadling”, säger Peter Backe delägare i Galleri Gamla Staden.

Med sina rötter i den svenska punkens 70-tal startade och spelade Freddie Wadling i grupper som Liket Lever, Straight Jacket och Leather Nun (Lädernunnan). Under 80-talet gick det vidare med kultgruppen Cortex och indieduon Blue For Two tillsammans med Henryk Lipp.

När Freddie Wadling mot slutet av 80-talet knöts till den elektriska stråkkvartetten Fleshquartet (Fläskkvartetten) fick en större publik upp öronen för hans säregna röst. Hans både skräck- och sorgfulla sång gav honom en smått unik plats inom svensk musik och både 1990 och 1993 belönades Fleshquartet med Grammis-utmärkelser.

Få artister kan som Freddie Wadling konsten att blanda melankoliska ballader med opera, visor, jazz och rockmusik.

Han gick bort 2016, blott 64 år gammal, bara dagar innan inspelningen av ”Så mycket bättre”. Det kom oväntat, trots att han tidigare lurat döden. Sjukdomar, men kanske främst villabranden 2014 var nära att ta med honom till de sälla jaktmarkerna. Hemmet var förlorat. Kvar fanns ett proppfullt garage.
­– Freddie slängde aldrig någonting, har hans hustru berättat. Mycket kördes till tippen men tusentals saker sparades och av dessa skapades Freddie Wadlings kabinett på Göteborgs stadsmuseum, en utställning som öppnades ifjol sommar och som visas till och med den 19 augusti i år.

Utöver ett otroligt stort musikaliskt arv efterlämnade Freddie Wadling också mängder av konst. Varje dag satt han och skissade, ritade och skrev i anteckningsböcker. Han var som instängd i en konstant kreativ bubbla.
Han levde i ett ständigt pågående skapande som resulterade i en mängd musikaliska samarbeten men också i teckningar, texter, kollage och en udda samling föremål, står det att läsa i Göteborgs stadsmuseums programförklaring till deras utställning.

En något mindre,  men spännande utställning om Freddie Wadling kommer att finnas på Galleri Gamla Staden i Landskrona 30 mars  till och med den 22 april. 

Öppet tider på galleriet
Alla påskdagar kl 11-17
Övriga helger kl 12-16

Fotograf Michael Winnerholt har porträtterat flera av landets välkända musikprofiler. Här en av hans bilder på Freddie Wadling som kommer att finnas att beskåda på Galleri Gamla Staden i påsk och ett par veckor framöver.
Foto: Michael Winnerholt.

Freddie Wadling tecknande mycket. Här är ett av hans femton grafiska blad som kommer att finnas utställda i format 1 x 1 meter.

 

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser