Annons

Amanda Maier-Röntgen uppmärksammades på SVT

Amanda Maier-Röntgen.

I Kulturfrågan Kontrapunkt, det populära kulturprogrammet som har sitt ursprung i Sten Bromans Kontrapunkt, och som sändes i SVT1 på onsdagskvällen framfördes Allegro Molto av Amanda Maier-Röntgen. Hennes ursprung, från Landskrona, betonades med eftertryck i programmet. Hon har dessutom en minnesten på Landskronas Walk of Fame där vi i texten från broschyren kan läsa ”Amanda Maier-Röntgen, 1853-1894. Framstående svensk violinist, solist och tonsättare. Uppväxt i Landskrona. Studerade vid Kungliga Musikkonservatoriet och blev år 1872 Sveriges första kvinnliga musikdirektör. Välkänd under sin levnad med omfattande turnéer.

Annons
 

Hon gifte sig i Landskrona år 1880 med tysk-nederländske pianisten och tonsättaren Julius Röntgen. Amanda Maier-Röntgens offentliga framträdanden upphörde i och med att hon gifte sig.
Det var ett vanligt sätt på den tiden att kvinnor som gifte sig fick sluta sin offentliga karriär. Eftersom hon var en aktiv kvinna så arrangerade hon musikaliska salonger med Europas främsta musikpersoner som Johannes Brahms, Anton Rubinstein och Edvard Grieg, berättar Bo Wikström, initiativtagare till Landskronas Walk of Fame.

– Det är roligt att lyfta fram en av Landskronas starka kvinnor så här i samband med internationella kvinnodagen. Eftersom här finns flera andra, exempelvis Selma Lagerlöf, Siw Malmkvist, Hjördis Hallqvist, Katja of Sweden, Toni Lewenhaupt så kanske det vore på sin plats att Landskrona startar ett årligt firande av stadens framstående och starka kvinnor på den internationella kvinnodagen?, funderar Bo Wikström.

Passa på att ta en titt på den ständigt växande skaran av kändisar från Landskrona som finns på Walk of Fame.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser