Ljud för de minsta på museet

Mmuseilektor Anneli Oxenstierna till vänster samtalar om ljud med tonsättare Johan Svensson och pedagogen Ida Lagnander.
Museilektor Anneli Oxenstierna till vänster samtalar om ljud med tonsättare Johan Svensson och pedagogen Ida Lagnander.

Barn i åldern 0-2 år har en annan ljudvärld än äldre barn och vuxna. Deras ljudskapande är ett sätt att kommunicera med och utforska omvärlden. I utställningen Kan själv!, vilken har vernissage på museet på söndag, kan barnen skapa och uppleva ljud med hela kroppen.

Utställningen på museet riktar sig till såväl de minsta som deras föräldrar.
– Här ska föräldrarna anpassa sig efter barnens rytm och inte tvärtom, säger Ida Lagnander, pedagog på Västarvet som varit med att bygga upp utställningen.
– Barn är betydligt långsammare och då tappar vi som är äldre ofta tålamodet. Här är tanken att det är barnen som ska bestämma takten.

Utställningen turnerar runt i landet och det som gör den spännande är att barn varit med att utforma den.
– Vi har testat massor av olika ljud och här presenterar vi de som dragit till sig störst intresse, säger Johan Svensson som ansvarar för ljuden.
– Vi har exempelvis en vilohörna där man hör och känner hjärtljud. När vi testade detta så märkte vi tydligt hur barnen gick ner i varv och ville läsa sagor med mera, säger han.

Andra spännande ljud är metalliska.
– Av någon anledning så gillar små barn ljudet av metall, säger Johan Svensson och drar i en stålfjäder och släpper den mot metall.
– Och här finns fler stationer så att barn kan skapa ljud tillsammans. Det är mycket uppskattat.

Utställningen har inte något direkt pedagogiskt syfte gentemot barnen.
– Nej, här ska de inte lära sig något. De ska bara uppleva, säger Ida Lagnander och trampar på en triangel så att det skapas ett ljud.
– Det är istället föräldrarna som ska lära sig vikten av ljud. För ett barn är ljud så mycket mer än för oss vuxna. Vi sätter alla ljud i ett samband men det gör inte de minsta barnen. De kan trycka på något som låter hur många gånger som helst.

Ett annat ljud som är populärt hos de minsta är ett ljud som vuxna, framför allt musiker försöker undvika.
– Det är så kallat jordbrus, säger Johan Svensson och rör vid en plåt på ett objekt.
– Det låter som det brummande ljudet av en gitarrförstärkare. Det är ett så kallat dåligt ljud för vuxna medan de minsta barnen tycker det är spännande.

På Landskrona museum finns sedan tidigare en utställning, Trädgårdslandet, som riktar sig mot de lite äldre barnen. Men från museets håll tvekande man inte att ta hit Kan Själv!
– Jag tyckte det verkade jättespännande. Dessutom så anser vi på Landskrona museum att alla har rätt till kultur. Även de allra minsta, säger Anneli Oxenstierna, museilektor på museet.

Kan själv! visas på Landskrona museum 11 mars–25 april. Vernissage och invigning äger rum på söndag klockan 14.00–16.00.

Till arkivet