Annons

Årets stjärnwhisky från Ven blir två

Henric Molin doftar och provsmakar på årets första whiskysläpp från Ven.

Idag är det premiär för Spirit of Hvens sjätte whisky av sju i serien Seven Stars. I år väljer dock Henric Molin och hans medarbetare att ge ut hälften av årets whisky idag och den andra halvan i september. Den som släpps på Systembolaget idag heter Seven Stars No. 6:1 Mizar.

Annons
 

Ett femtiotal gäster fanns på plats när Henric och Anja Molin presenterade den nya whiskyn inne på Spirit of Hven. Innan flaskan på podiet avtäcktes och provsmakningen började berättade Anja Molin om satsningen på bland annat  gin i USA.
– Först fokuserade vi på några storstäder, bland annat i Kalifornien. Men i och med att vi vann några tävlingar så finns vi idag på utvalda och prestigefyllda krogar över hela den nordamerikanska kontinenten, säger Anja Molin.

Lanseringseventet  hade dock inte med gin och export till USA att göra. Tvärtom.
– Nej, vår whisky i serien Seven Star säljs inte på andra sidan Atlanten. Vi har helt enkelt inte resurser att tillverka så mycket whisky som skulle efterfrågas, säger Henric Molin.

Efter att ha berättat om några nyheter, bland annat hur flytten av buteljeringen till fastlandet gått, avtäcktes flaskan och det serverades provsmakarglas till de cirka 50-talet entusiaster som trotsat vintervädret. Det smackades och sörplades ljudligt och omdömena var uteslutande positiva.
– Det är inte konstigt alls eftersom whiskyn blir bättre för varje år den lagras, säger Henric Molin.

Totalt släpps 3670 flaskor av Seven Stars No. 6:1 Mizar på fredagen.
– Av dessa kommer 1 800 flaskor att finnas på olika systembolag. Övriga är avsedda för andra kunder, typ restauranger med mera.

Nytt för i år är att man släpper en ny whisky redan i september.
– Den kommer att heta Seven Stars No. 6:2 Alcor. Jag tror att det halvår som skiljer kommer att märkas i smaken. Det ska bli spännande, säger Henric Molin och förklarar att de sju whiskysorterna i i Seven Stars döps efter stjärnorna i Karlavagnen.
– Mizar och Alcor ligger så tätt att de i många kulturer utgjort ett syntest. Ser du båda stjärnorna så har du utmärkt syn.

De som vill försäkra sig om en flaska av den nya whiskyn ska ta sig till Systembolaget i Landskrona alternativt Helsingborg idag.
– Där har vi de flesta flaskorna. Men de brukar ta slut. Det finns inga kvar av de tidigare årens utgåvor. Och faktum är att vi redan sålt allt från vårt eget lager. Det som finns där ute är allt som finns, avslutar Henric Molin.

Hven on the rocks. Nära 10 minusgrader och en åtta sekundmeter i vinden gjorde Ven till en karg ö den siste februari när det var dags att presentera årets whisky.

Endast hälften av årets inbjudna gästerna lyckades ta sig till Ven då vädret ställde till stora problem i sydsverige.
– Vi har gäster från Stockholm och Kiruna som fastnat på flygplatser, sa Henric Molin allt medan smakproverna gick runt.

Inga överraskningar i hur Mizar 6:1 ser ut.

Årets nybygge på destilleriet är ett experimentrum där nya recept tas fram såväl till det egna sortimentet som till andra sprittillverkare.

På lagerhyllorna ligger kommande års whisky på tillväxt.

Whiskyn från Ven blir bättre för vart år, anser Henric Molin som nyligen fick bevis för detta då Spirit of Hven för andra gången utsågs till “European Distillery of the Year” av en av branschens aktörer.

När snökanonen slagit till över stora delar av landet var det solsken på Ven.

 

Annons
Annonser
















Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser