Snippor och snoppar på museet

Tony Cronstam vill ”bomba” Sverige med snippor och snoppar. Detta gör han bland annat genom att ställa ut på museet i Landskrona.

2015 debuterade tecknaren Tony Cronstam som barnboksförfattare då han släppte boken ”Snipp och Snopp – Lika eller olika?” Nu tar han steget in i finrummet genom en utställning med samma namn på museet i Landskrona.

Hans barnböcker har inte varit helt okontroversiella då det där med snippor och snoppar väckt ont blod hos en del.
– Så har det varit men enbart från vuxna. De har många gånger inte förstått att det där med snippor och snoppar är något som är naturligt för barn. Det är inte konstigare än en armbåge eller ett öra för barnen. Det är vi vuxna som problematiserar och sexualiserar våra kön, säger han inför vernissagen på söndag.
– Utställningen riktar sig alltså lika mycket till vuxna som till barn.

I Snipp och Snopp får stora som små besökare uppleva en utställning som arrangörerna vill ska locka till lek, funderingar och eftertanke. Här behandlas frågor som: Är det någon skillnad på någon som har en snippa, och någon som har en snopp? Vad är en familj egentligen? Och måste hjälten vara likadan i alla sagor?

Tony Cronstam har sedan debuten 2015 skrivit fyra böcker om karaktärerna Snipp och Snopp.
– Förhoppningen med böckerna är att bryta tabun kring kön och återerövra en medfödd acceptans för våra kroppar. En stor del av böckerna har kommit att handla om att lyfta jämställdhet och motverka könsstereotyper, säger barnboksförfattaren och tecknaren.
– Och jag tänker inte ge upp. Jag kommer att bomba svenska folket med snippor och snoppar till ingen lyfter på ögonbrynen längre, avslutar Tony Cronstam.

Tony Cronstam som är född i Växjö 1969, senare uppvuxen i Landskrona, har arbetat professionellt som serieskapare sedan 1990. Samma år började han teckna Bamse, men är kanske mest känd som upphovsmakaren till serien om sköldpaddan Elvis (2000).

Utställningen Snipp och Snopp – Lika eller olika? visas på Landskrona museum den 4 mars–15 april. Vernissagen äger rum på söndag klockan 14.00–17.00. Tony Cronstam kommer vara på plats för att live-teckna figurerna Snipp och Snopp utifrån besökarnas idéer och önskemål. Museets skaparverkstad Ateljé Nell håller specialöppet kl. 13-16. Gör lerfigurer inspirerade av Snipp och Snopp och deras vänner.

Läs mer:

Till arkivet