Annons

Rakel Chukri hos Rotary

Rakel Chukri gästade Landskrona-Citadell rotaryklubb. Foto: Birger Olsson.

Rakel Chukri höll föredrag om #metoo-rörelsen vid Landskrona-Citadell rotaryklubbs lunchmöte i veckan  på Hotell Öresund. Rakel är kulturchef för Sydsvenskan. Sedan 2014 även för HD/Landskronaposten.
Starten för ”metoo-rörelsen är välkänd vid det här laget. ”Kungamakaren” inom filmvärlden i USA, Harvey Weinstein avslöjades 2017 i New York Times som den som under många år i sin maktposition utnyttjat kvinnor på olika sätt. Han hade då, sedan han fick kännedom om att han var föremål för journalisternas undersökningar, försökt att döda storyn innan den kom ut. 

Annons
 

Avslöjanden kom sedan från många olika yrkesgruppen världen över. Från skådespelerskor, journalister, sjukvårdspersonal, jurister, politiker, lärare och många andra. I Sverige hamnade flera kända profiler på löpsedlarna.  Manifestationer genomfördes.

–  #metoo är det största som hänt under mitt 40-åriga liv. Det är en social revolution som inträffat. Och det handlar inte bara om sexövergrepp. Det är en socialpsykologisk struktur som avslöjats, sa Rakel Chukri.

Hon belyste även de pressetiska dilemman som uppstått. Skall man publicera namn med allt vad det innebär för den som blir utpekad? Eller skall man tillämpa en mer restriktiv hållning när anklagelserna har kommer?

Rakel Chukri menar också att journalisterna behöver vara självkritiska till hur man hanterat olika inslag i #metoo-rörelsen.  – – Olika mediehus har tagit olika beslut. Vi är inte en domstol som skall tillämpa gammaltestamentlig rättskipning, men traditionell media har varit pressade av sociala media som Twitter och Facebook.

Presidenten Björn Lind tackade Rakel Chukri för ett synnerligen intressant föredrag.

Text och foto: Birger Olsson

 

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser