Ensamkommande berättar från teaterscenen

Mångas berättelser har gjorts till en när Öresundsteatern ger De Ensamma på Landskrona Teater på måndag. Den som sådde fröet var Mojtaba Balal som på bilden berättar om ett minne.
Mångas berättelser har gjorts till en när Öresundsteatern ger De Ensamma på Landskrona Teater på måndag. Den som sådde fröet var Mojtaba Balal som på bilden berättar om ett minne.

Öresundsteatern fick för ganska exakt ett år sedan ett stöd på drygt tre miljoner kronor från Allmänna arvsfonden. Pengarna har gått till ett tvåårigt integrationsprojekt i Landskrona . På måndag visas den första pjäsen av två då De Ensamma går upp på teatern.

Pjäsen handlar om ensamkommande flyktingar som tagit sig till Sverige. Den handlar dels om resan hit men till stor del även om hur det är att bo i så kallade HVB-hem. Många på scenen är själva unga flyktingar och Mojtaba Balal var den som sådde fröet.
– Jag var nyfiken på att bli skådespelare och då tog min svenska mamma mig till Öresundsteatern. Där berättade jag vad jag varit med om, säger han.
– Där såddes fröet. Vi blev tagna av hans berättelse och sökte bidrag hos Allmänna arvsfonden. Vi fick då 3 145 000 kronor. Sedan var det bara att börja arbeta, säger Anders Kungsman på Öresundsteatern.

Projektet har som syfte att bryta ensamkommande ungdomars isolering och skapa en kontaktyta med svenska ungdomar. Därför är även Kulturskolan inblandade.

För manus och regi står Dag Norgård. Han var skådespelare, regissör och dramatiker på Skånska Teatern i Landskrona fram till 1984 och har efter det regisserat över 100 föreställningar runt om i Sverige. Men trots all den rutin han har så har projektet varit en utmaning.
– Jag kände inte till ungdomarnas bakgrund. Jag har ju följt nyheterna men inte mer än så. Men efter att ha talat med ungdomarna om deras drömmar och framtid så satte vi igång. Det var mycket omskakade och emotionella samtal, säger Dag Norgård som varit knutet till projektet under ett år.
– En annan utmaning bestod i att ungdomarna till största delen aldrig stått på en scen förut. Därför har mycket tid gått till rena teaterövningar. Repetitionerna till pjäsen började vi med först i höstas.

Även språket har varit en utmaning.
– Det är ju naturligtvis så. Det har hänt att jag frågat om de förstått och de då svarat ja. Men jag har sett på dom att jag inte nått fram helt, säger Dag Norgård och skrattar.
– Men så är det även med svenskar ibland.

Manusförfattaren och regissören poängterar att De Ensamma är en pjäs.
– En del kommer att känna igen vissa händelser men det här är ingen dokumentär. Det är en pjäs som bygger på många olika vittnesmål och berättelser.

Någon långkörare på teatern kommer det inte att bli.
– Nej. Vi spelar egentligen bara en föreställning för allmänheten och det är på måndag. I alla fall som det ser ut nu. Då är även alla som bor på HVB-hem inbjudna tillsammans med en del kommunala tjänstemän och förhoppningsvis kommer det även politiker, säger Anders Kungsman.
– Målet var dock att skapa en skolföreställning. Därför kommer alla högstadie- och gymnasieelever i Landskrona och Svalöv att kunna se föreställningen gratis. Vi kommer att köra 14 föreställningar för drygt 1 300 elever, säger Anders Kungsman och avslutar.
–De Ensamma handlar om unga människor i vårt samhälle som varit med om saker som vi inte kan fantisera om. Därför är detta en viktig berättelse.

I skrivande stund finns det fortfarande biljetter kvar till måndagens föreställning. Dessa bokas på Kulturcentralen.

Den andra pjäsen i projektet heter Den Långa Resan och kommer att ha premiär den 12 maj.

Till arkivet