Annons

Matjubel i Landskrona när Berlin fick två stjärnor

Trots allt slit som ligger bakom de två stjärnorna i Guide Michelin för Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås så hinner den Landskronabördige stjärnkocken med att ha en vakande hand över vad som sker på Erikstorp.

Sverige fick igår ytterligare en tvåstjärnig krog i Guide Michelin. Och det var ingen mindre är Landskronabördige stjärnkocken Daniel Berlin och hans krog i Skåne Tranås som förärades detta.

Annons
 

Det var klackarna i taket för svensk gastronomi i Köpenhamn igår. För första gången fick en svensk restaurang tre stjärnor i världens mest prestigefyllda krogguide, den franska Guide Michelin. Det var Frantzén som enligt uppgifter i Dagens Industri kostat 75 miljoner kronor att bygga och som öppnades på nya adress i Stockholm i höstas som förärades mästerbetyget.
På Erikstorp i Borstahusen satt man klistrade framför webbsändningen.
– Härligt att Sverige får sin första trestjärniga krog, säger Jonas Westerberg som av förklarliga skäl jublade högst när det stod klart att hans kollega Daniel Berlin belönades med sin andra stjärna för restaurangen som bär hans namn i Skåne Tranås på Österlen.
– Det blev ett bra jubel när vi såg att de fick sin andra stjärna, intygar Jonas Westerberg och medger att det var rejält nervöst att följa sändningen från Köpenhamn.
 
– Daniel är här varje måndag på våra veckomöte. Han är ett bollplank till köket i utvecklingen av rätter och allt annat som rör maten och så klart är han en grym tillgång att ha när det gäller alla frågor kring restaurangupplevelsen, säger Jonas Westerberg som bara som hastigast hunnit gratulera sin vän.
– Han har fullt upp idag kan jag lova.  Jag unnar verkligen hela gänget nere på Österlen detta. Det är otroligt mycket slit bakom de stjärnorna som delades ut igår. Stor eloge till Daniel, poängterar krögaren.

För Erikstorps del kommer dock inte stjärnglansen att innebära så mycket tror Jonas Westerberg.
– Här gör vi en helt annan grej. På Erikstorp vill vi vara betydligt mer lättillgängliga. Det vi har gemensamt är väl passionen för matlagning och för råvaran. Vår idé är ju att i all matlagning är det råvaran och hantverket som är det centrala. Oavsett om du serverar en 20-rätters fine-dining meny eller en härlig fiskgryta, förklarar Jonas Westerberg.

Två Landskronakockar som faktiskt hunnit med att besöka Sveriges mest spektakulära och påkostade restaurang, Frantzén, i Klarakvarteren i Stockholm är Fredrik Christiansson och Niclas Lundblad på Pumphuset.
– Ja, jag och min kockbroder var på Frantzén i januari. Jag har ätit på sex av världens tio bästa krogar och detta slår allt, säger en lyrisk Niclas Lundblad.

– Middagen varade fem timmar och det slår allt jag har upplevt. Världsklass från början till slut, bedyrar han och passar samtidigt på att gratulera Daniel Berlin till stjärna nummer två.
– Att en Borstahuspåg som Daniel får sin andra stjärna är om möjligt ännu större. Stort grattis till bästa Daniel, avslutar Niclas Lundblad.

Sveriges bästa krog. Foto: Fredrik Christiansson.

Som nummer två av de elva rätterna som Landskronakockarna inmundigade fanns denna trestjärniga friterade havskräfta. Foto: Fredrik Christiansson

Halvvägs in i menyn var det dags för bittra och syrade grönsaker. Foto: Fredrik Christiansson.

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser