Annons

Efterdyningar till medlemskapsaffären

Allan Karlsson är hedersordförande i Skåneidrotten och slår vakt om föreningsdemokratin.

Igår stod föreningsdemokrati på agendan på flera sportredaktioner samt i diverse supporterforum på nätet.
Sent på måndagskvällen meddelade Landskrona BoIS via ett pressmeddelande att föreningens vice ordförande Peter Condrup bett föreningen om att få backa sitt sponsorsköp av de 250 medlemskapen. Istället ger han motsvarande summa, plus ytterligare 100 000 kr, till föreningens ungdomslag.
Detta möjliggör enligt pressmeddelandet att samtliga av klubbens ungdomar kommer att få fotbollsutrustning. Landskrona Direkt hade innan beskedet varit i kontakt med några välkända BoIS-profiler och fått deras syn på ”affären”.

Annons
 

Allan ryter ifrån
Allan Karlsson är hedersordförande i Skåneidrotten och var starkt bidragande till att rädda klubben under krisen på 1990-talet. Han gör fullständigt klart att det som hänt inte är ok.
– Nej. Man ska alltid hålla sig väl med sponsorerna men grundläggande är att sponsorer aldrig får lägga sig i det rent idrottsliga och inte heller på något vis påverka eventuella val i styrelser. Detta är glasklart, säger Allan Karlsson.
– Det var uppe på Riksidrottsmötet för ett par år sedan. Det var en av stockholmsklubbarna som råkade ut för att någon skulle försöka köpa sig till röstsedlar. Men det blev tvärstopp.  

Tycker du att Peter Condrup ska föreslås för omval med tanke på vad som hänt?
– Jag ska vara ärlig. Jag vet inte vad som hänt. Beträffande medlemskapen så kanske det kan förklaras bort. Men sedan hör man en massa rykten, hos barberaren och andra. Och skulle det ligga någon sanning i dessa påståenden, att Peter Condrup skulle försöka påverka det rent idrottsliga, så ska han inte sitta i någon styrelse, säger Allan Karlsson men poängterar tydligt.
– Detta är uppgifter jag har fått i andra hand. Och jag är alltid mycket noga med att inte döma förrän jag vet vad som ligger bakom.

Allan Karlsson anser dock att korten borde komma upp på bordet och han vet också vem som borde spela ut dom.
– Jag är jävligt förvånad över den tystnad som råder från styrelsen. Därifrån kommer inte ett ljud i denna fråga trots att vi hört att det funnits olika uppfattningar. Det borde vara på sin plats att de förklarade. Allt för att bringa klarhet i vad som egentligen hänt.

Ska hänsyn tas till att Peter Condrup är en stor sponsor?
– Som jag har sagt så är Peter Condrup oerhört viktig. Han har personligen räddat BoIS från en konkurs. Det tror jag man kan säga. Men detta påverkar inte det faktum att allt måste gå rätt till, säger han och avslutar.
– BoIS styrka har alltid varit förankringen hos medlemmarna och Landskronaborna. Hade det inte varit för dessa krafterna så hade BoIS aldrig överlevt krisen på 1990-talet.

Cronqvist ser fram emot årsmötet
Claes Cronqvist är ordförande i Gamla BoIS:are och en av de absolut främsta BoIS-spelarna genom tiderna och som rent av fått en minnessten på Järnvägsgatans Walk of Fame. Frågan är hur han ser på det inträffade.
– Jag vet inte riktigt. Jag tror inte något liknande har hänt förut. Men det är kanske den värld man lever i idag. Jag gissar att det finns en hel del anställda hos Condrup som är glada idag.

Tycker du att Peter Condrup ska föreslås för omval med tanke på vad som hänt?
– Ja, jag har inget emot Peter Condrup. Han är oerhört viktig för klubben och han står upp för sina åsikter även om folk tycker annorlunda.

Ska hänsyn tas till att Peter Condrup är en stor sponsor?
– Nej, men ett bra ledarskap är viktigt. Det är en egenskap som är a och o – att man inte viker ner sig.

Vad tycker du om debatten som sådan?
– Media skriver som de vill och de vinklar som de behagar. Men det är ju så att varenda jävel kan det där med fotboll och har åsikter. Och det är kul. Jag ser fram emot ett spännande årsmöte den 1 mars.

Tidigare ordförande vill se ett skifte
Björn Lind, fd. bolagsjurist, som gärna debatterar och synnerligen då Landskrona BoIS som den tidigare ordföranden i klubben han är. Landskrona Direkt pratar med honom innan det står klart att medlemskapen omvandlats till ungdomssponsring.  Björn Lind är ytterst tveksamt om man kan ingå ett avtal med BoIS om medlemskap i föreningen utan att den aktuella personen vet om detta.
Lika lite som jag själv hade accepterat att någon hade tecknat ett medlemskap för mig i exempelvis  en politisk förening, som jag inte sympatiserar med. Vad säger PUL om detta?

Tycker du att Peter Condrup ska föreslås för omval med tanke på vad som hänt?
-Nej, det tycker jag inte. Detta inte baserat enbart på denna händelse. Efter att ha suttit 20 år i styrelsen för Landskrona BoIS är det dags att lämna över till andra. Vi är nu tillbaka i Superettan och det är dags för nya krafter att ta vid.

Ska inte hänsyn tas till att Peter Condrup är en stor sponsor?
– Det har sedan många år tillbaka funnits en övertro på att BoIS står och faller med en enskild styrelseledamots sponsorbidrag. Klubben är större än så och kommer klara sig, oavsett vad vissa vill göra gällande. Varken enskilda spelare eller ledare får bli större än klubben, poängterar Björn Lind.

Kommunchefen försiktig
En av BoIS största sponsorer är Landskrona Stad. De är så kallade guldpartners och betalar föreningen 200 000 kronor för detta. Biträdande stadsdirektör, Stefan Johansson, har stor erfarenhet av sponsorskap med BoIS och han är dessutom en trogen supporter. Han är dock väldigt försiktig i sina uttalanden gällande Peter Condrups köp av medlemskort till sina anställda.
– Jag har för lite insikt i vad som hänt så jag vill inte säga för mycket. Men om det visar sig att hans anställda kommer till årsmötet och påverkar valresultaten så är det naturligtvis inte ok ur ett demokratiskt perspektiv.  

På frågan om han tycker att Peter Condrup bör väljas om i samband med årsmötet den 1 mars, svarar Stefan Johansson diplomatiskt.
– Det är upp till valberedningen att presentera ledamöterna som ska väljas och sedan är det medlemmarnas beslut som gäller.

Ska hänsyn tas till att Peter Condrup är en stor sponsor när det är dags för val?
– Egentligen inte. Man ska väljas in i en styrelse för att utföra ett uppdrag. Och gör man detta så spelar det ingen roll om man är en sponsor eller ej, avslutar Stefan Johansson. 

Läs mer:
Styrelseledamot i BoIS köpte 250 medlemskap

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser