Glädje och stolthet hos ridklubb som får arrangera SM

Carolin Rutberg och hästen Miragé ser fram emot SM-veckan. Foto: Gabriella Wilton
Carolin Rutberg och hästen Miragé ser fram emot SM-veckan. Foto: Gabriella Wilton.

För första gången representeras ridsport på SM-veckan som går av stapeln den 2-8 juli, och det i form av paradressyr. Viarps Kör- och Ridklubb öster om Landskrona står som värd för SM i Paradressyr för andra året i rad.

Det går inte att ta miste på den glädje och stolthet som nu sprudlar hos ridklubben  sedan man fått förtroendet från Svenska Ridsportförbundet för andra året i rad. Även ryttarna verkar nöjda:
– Det är jättekul. Nu blir vi inkluderade och får mer uppmärksamhet. Det är härligt, säger
ATG-stipendiaten Carolin Rutberg, pararyttare, grad III.

– Det är fantastiskt att få synas. Dessutom måste jag säga att Viarps Kör och Ridklubb var otroliga som SM-arrangör förra året, fortsätter hon.
– Det var ett perfekt mästerskap.

Paradressyr – tävla med funktionsnedsättning
I Sverige och internationellt delas ryttarna upp i olika grupper som kallas grader. Detta görs för att skapa så rättvisa tävlingar som möjligt, där ryttare med liknande förutsättningar ska kunna tävla mot varandra på ett bra sätt.

Mer om SM-veckan
SM-veckan som arrangeras av Riksidrottsförbundet är en enda stor idrottsfest och ett måste för alla idrottsälskare. Här samlas SM-mästerskap i en hel rad idrotter, som lag-SM i friidrott, bågskytte och simning. Men även mindre kända idrotter som roller derby, beachvattenpolo och precisionsflyg finns representerade. Det finns kort sagt något för alla.

Värdstaden utses av Riksidrottsförbundet tillsammans med Sveriges Television. SM-veckan
arrangeras i år som bekant av Helsingborg och Landskrona stad i ett gränsöverskridande samarbete.
– Att vi är två värdstäder ser jag snarare som en möjlighet än en utmaning. Förutsättningarna för fina upplevelser för såväl publik som idrottare är riktigt bra. Till exempel kommer vi ha två olika cityarenor, båda förlagda i vackra grönområden precis intill Öresund. Det känns väldigt roligt att kunna bjuda både invånare och besökare på en sådan idrottsfest, säger Camilla Plate, projektledare för SM-veckan i Helsingborg och Landskrona.

Viarp Kör- och ridklubb är en ideell förening som grundades 1972. Föreningen har cirka 600 medlemmar. Föreningen har cirka 30 hästar fördelade på storhästar och ponnyer i olika storlek och cirka 400 elever som rider lektion varje vecka. Under 2017 har byggnationen av
nya toppmoderna stallar färdigställts och de befintliga stallarna har rustats upp till hög standard för både hästar och personal. Bygget har finansieras genom kommunlån, bidrag från Skåneidrotten och Allmänna Arvsfonden, men även genom sparade pengar och pengar
insamlade av ideella krafter.

Läs mer: Här är idrotterna som SM-tävlar i Landskrona

 

Till arkivet