Annons

Besked om nytt kallbadhus kommer i mars

Den 5 december 2013 slets det gamla kallbadhuset i stycke av det höga vattenståndet i kombination med stormvindar.

Frågan har stötts och blötts sedan stormen Sven, i december 2013,  slet sönder det anrika kallbadhuset – när och möjligen var ska ett nytt uppföras? Besked dröjer ytterligare. I mars lovar dock såväl ansvariga politiker som tjänstemän att lätta på täcket.

Annons
 

I mitten av maj ifjol var det utlovat ett besked om och var ett eventuellt nytt kallbadhus skulle placeras.
– Du får inte veta så mycket förrän efter sommaren, sa fritidsnämndens ordförande Birgitta Persson (M), när det datumet passerats med råge.

Nu var det så klart inte sagt efter vilken sommar. När frågan upprepades i veckan blev svaret:
– Du får nog vänta till mars om allt går som jag vill. Mer kan jag inte dela med mej av, säger nämndes ordförande idag.
På frågan varför detta hemlighetsmakeri, väljer hon att inte svara.

– Beredning pågår just nu om havsnivåer och stormar och behandlingen i fritidsnämnden är framflyttat till marssammanträdet. Vi får höras om en månad med förhoppningen att det då är på g, förtydligar fritidschef Kjell Thoresson.

Långbänk av kaffeveden
Den segdragna historien har haft sina plumpar längs vägen. Ett långt gånget förslag presenterades under hösten 2015 då en ny modern anläggning skissats upp vid inloppet till Lustbåtshamnen. Här blev det bakläxa så det ven om öronen. Både hamnbolaget och varvet slog i full back.

I mars ifjol var det däremot nära.
– Det har funnits tre spår. Ett citynära, Cement samt i Lill-Olas. Nu har politiken förordat det citynära läget, så nu har vi det under luppen, sa Johan Nilsson, då planchef, numera stadsbyggnadschef.

Redan då var det dock hysch-hysch kring de framtagna planerna.
– De är tillsvidare att betrakta som arbetsmaterial, klargjorde han och förklarade.
– De ligger för revideringen en liten stund till. Alla berörda parter har ännu inte fått se dem.

Politiken vänder 180 grader
Och långsamt mal kvarnarna. De tycks dock nu stå klart att de tre förslagen blivit två och att prioriteringsordningen plötsligt är det omvända.
“Under utredningens gång har man från politikens håll låtit förstå att Vattentornsalternativet känns alltför riskfyllt och därför kommer vi förorda Lill-Olas-alternativet. Det finns flera både för- och nackdelar med båda alternativen. Negativt för Vattentornsalternativet är den oprövade konstruktionen som krävs där. Båda alternativen kommer dock att redovisas för Fritidsnämnden/Kommunstyrelsen”, skriver Kjell Thoresson i ett mejl till Bastubadarföreningen Doppingarna.

I Landskrona finns en lång tradition av kalla bad i sundet. Redan 1877 bildades Landskrona badhusaktiebolag, som lät uppföra stadens förmodligen första kallbadhus vid hamninloppet.

90 år senare, det vill säga 1967 bildades Bastubadarföreningen Doppingarna som då också övertog badet och drev det till den ödesdigra decemberdagen 2013.

I väntan på ett nytt bad har entusiaster i Doppingarna skapat en provisorisk anläggning vid Halvmånen. Föreningen är dessutom glasklara i sin ståndpunkt att det är i detta område som ett nytt kallbadhus bör placeras.

“Badet kommer att ligga centralt där många människor bor och verkar. Det tillkommer hela tiden ytterligare bostäder som har fått ett kortare avstånd genom den nya klaffbron. Detta gör att denna placering ger flest besökare”, skriver man i ett brev till fritidsnämnden och motiverar även med att många av föreningens kvinnliga medlemmar önskar ett avskilt bad även på sommarhalvåret i området.

“Vi tror att det finns placeringsalternativ vid Halvmånen där man kan utnyttja ”djuphål” och på det viset förbilliga byggandet. Hela området har blivit ett centrum för vattensport, där ett nytt kallbadhus ytterligare ger området attraktionskraft” argumenterar föreningen som ”ser fram emot att ett kallbadhus byggs snarast” och som slutligen erbjuder sin expertis i hur ett kallbadhus lämpligast utformas och drivs.

Nu återstår och se om kallbadhusfrågan fortsätter att dra ut på tiden och om den är av den lokala dignitet att den rent av tenderar att bli en valfråga.

Den 6 december 2013. En klenod var bokstavligen bortblåst och en epok av badande i kallbadhus har sedan dess fått en ofrivillig paus.

En kommentar till "Besked om nytt kallbadhus kommer i mars"

  1. Pingback: Landskrona Direkt | Nytt kallbadhus allt närmre i Lill-Olas

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser