Annons

Inga “hot spots” i centrala Landskrona

Länsstyrelsen ger polisen tillstånd till kameraövervakning av centrala Staffanstorp.

Vi noterar att Länsstyrelsen i fredags gav polisen tillstånd till kameraövervakning av centrala Staffanstorp. Det är inte utan att man funderar kring buslivet i denna ”framtidens kommun” som man själv kallar sig. På vilket vis är problemen i Staffanstorp större än i Landskrona?

Annons
 

Polisen har ansökt om tillstånd till kameraövervakning dygnet runt av torget och angränsande gångstråk i Staffanstorp.
– Brottsligheten har ökat i det aktuella området den senaste tiden och sammantaget anser Länsstyrelsen ett tidsbegränsat tillstånd kan beviljas, säger Henrik Kvennberg, ansvarig för beslutet på Länsstyrelsen.

– Som läget är i Landskrona och varit ett tag så har vi inga precisa ”hot spots” i centrala delarna, säger Anneli Manelli, lokalpolisområdeschef i Landskrona som däremot använt ett 30 dagars tillstånd nyligen.
– Det var  när vi hade en problematik runt ett uteställe, berättar hon som dock ser tillståndet i Staffanstorp som en öppning och menar att det ”inte omöjligt att det kan användas vid ett tillfälle senare”.

Kommunstyrelsens ordförande, Torkild Strandberg (L) har aldrig hymlat om var han står i frågan.
– Jag är mycket positiv till kameraövervakning. Det både ökar risken för upptäckt och gör att fler kriminella kan gripas och dömas, säger han.

Nu har en öppning skett genom att det är polisen som svarar för ansökan hos Länsstyrelsen. Landskrona stad har haft en omfattande kameraövervakning av gator och torg, men har av lagstiftningen hindrats att fortsätta.
– Jag tycker det är häpnadsväckande. Lagstiftningen släpar helt enkelt efter – att hävda att kameraövervakning är integritetskränkande är inte relevant. Den största integritetskränkningen är, naturligtvis, att utsättas för ett brott, poängterar Torkild Strandberg och har inga problem med att överlåta ansökningsförfarandet på polismyndigheten.

– Jag ser positivt på om polisen får möjlighet att göra det istället. Det bidrar till en tryggare stad, avslutar han.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser