50-årsjubilerande Rotaryklubb instiftar ungdomsstipendium

Bildtext: Ett åttiotal rotarianer med anhöriga deltog i Landskrona-Citadell Rotaryklubbs femtioårsjubileum på Citadellet på dagen 50 år efter charterfesten. Foto: Sayed Khatib, Öresundsbild.
Bildtext: Ett åttiotal rotarianer med anhöriga deltog i Landskrona-Citadell Rotaryklubbs femtioårsjubileum på Citadellet på dagen 50 år efter charterfesten.
Foto: Sayed Khatib, Öresundsbild.

Landskrona-Citadell Rotaryklubb har firat sin 50-åriga tillvaro med en jubileumsfest i Citadellets kyrksal, på dagen ett halvt sekel efter den högtidliga charterfesten.  Då kunde presidenten Björn Lind inte bara hälsa en av chartermedlemmarna, Anders Hilding, välkommen utan också meddela att  klubben beslutat instifta ett ungdomsstipendium, som framöver ska delas ut till en ungdom, som gjort något positivt för Landskrona.

Ett 80-tal gäster hade samlats på Citadellet på lördagskvällen för att fira klubben. Bland de särskilt inbjudna fanns distriktets guvernör Peter Lindqvist, kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt, kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg, klubbmedlemmen Henrik Schlasberg, vars far Harald tog initiativet till klubben och blev den förste charterpresidenten, och klubbens egen hedersmedlem Kurt Boström. På plats för att hedra 50-åringen fanns också presidenterna för Landskronas två andra Rotaryklubbar, Sayed Khatib i Landskrona Rotaryklubb och Sigyn Broberg i Landskrona-Glumslöv Rotaryklubb liksom Inner Wheels tillträdande president Eva Bengtsson-Glantz.

Kvällens meny var densamma som för 50 år sedan, Vol au Vent, oxfilé med bearnaise och citronfromage med flarn. Liksom för 50 år sedan fanns också välkända orkestern Domnivet på plats för att svara för mingel- och dansmusik.

Från olika håll överlämnades gratulationsgåvor till klubben, bl.a. Landskrona stads silvermedalj, guvernören delade ut hedersutnämnande till presidenten och klubben och en penninggåva med adress till ett av Rotarys hjälpprojekt. Klubben fick också en ny medlem under kvällen. Tidigare medlemmen Gunlög Stenfelt fick förfrågan om hon inte ville bli medlem på nytt – och accepterade. 
– Det känns skönt att det finns goda krafter som vill bekämpa mörka krafter och intolerans, sade Gunlög Stenfelt, som i sitt tacktal till värden Björn Lind citerade landshövdingen Gösta Netzén, som tidigare också citerats av presidenten vid välkomstanförandet: ”I en värld fylld av spänningar, världskriser och risker behövs mycket av samförstånd, av kamratskap och av gemenskap – det som utgör grunden för Rotarys verksamhet”.
Kanske än mer aktuellt idag än för 50 år sedan.

Innan jubileumsfesten avslutades med motion på dansgolvet till Domnivets orkester drog underhållarna Jan Sigurd och Anna-Lena Brundin ner applåder och glada skratt med ett framträdande med både 60-talstema och Landskrona-vinkel.

Av: Gunilla Ernlund

Björn Lind kunde hälsa chartermedlemmen Anders Hilding, bosatt i England sedan många år, välkommen till klubbens 50-årsjubileum. Foto: Sayed Khatib, Öresundsbild.
Kommunfullmäktiges ordförande Gunlög Stenfelt blev klubbens allra senaste nygamla medlem och dekorerades med en Rotary-scarf av guvernören Peter Lindqvist. T.h. presidenten Björn Lind. Foto: Sayed Khatib, Öresundsbild.
Estradörerna Jan Sigurd och Anna-Lena Brundin bjöd på underhållning med vinklar på både 60-talet och Landskrona. Foto: Sayed Khatib, Öresundsbild.

Till arkivet