Annons

En senior på engelsk fotboll tippar

Senior rådgivare för Stryktipset, Björn Lind,  har på meritlistan förutom ett ordförandeskap i Landskrona BoIS varit i London över 100 gånger och inte bara sett på fotboll utan även spårat upp fotbollsarenan som serverar den absolut sämsta hamburgaren.

I en kampanj som går ut på att sprida kunskap om engelsk fotboll mellan generationsgränserna så har Stryktipset vilka är en del av Svenska Spel, efterlyst fyra stycken seniorrådgivare. En av dessa är Landskronabon Björn Lind. Förutom att sprida kunskap om engelsk fotboll så fick de fyra till uppgift att se ut vem de tror kommer att vinna den prestigefyllda FA-cupfinalen som går av stapeln i maj.

Annons
 

– Jag såg i en annons att Stryktipset sökte seniorrådgivare som skulle tippa FA-cupen i vår. Man skulle svara på många frågor om engelsk fotboll och jag hade alla rätt. Engelsk fotboll kan jag på mina fem fingrar. Jag skickade in och fick svar att jag var intressant. Jag skulle då berätta varför jag var så intresserad av just engelsk fotboll, säger Björn Lind när han möter upp med Landskrona Direkt.

Och att han och hans kollegor har stor erfarenhet av engelsk fotboll står klart.
– Jag har sett 25-30 matcher i England. Tillsammans med TV-profilen Bosse Pettersson, som kallat oss, har vi 250 års erfarenhet av engelsk fotboll. Det bästa med engelsk fotboll är att den är ärlig. Man ser aldrig någon filma. De tar smällen, tar varandra i hand och fortsätter. Sen beundrar jag den bollbehandling de kan ha i det tempo som engelsk fotboll innebär.

Björn Lind och hans seniorkollegor blev bjudna till Stockholm förra torsdagen.  
– Vår uppgift var att vi fyra tillsammans skulle resonera oss fram från den fjärde omgången av FA-cupen som avgörs i helgen och ända fram till finalen i maj. Slutligen kom vi fram till att vi tror att det blir Liverpool som tar hem FA-cupen i år.

Björn Lind har följt engelsk fotboll sedan 1969 då Tipsextra började sändas på TV. Han har dock fyra bestående minnen som sticker ut.
– Det första är från 1974. Expressen hade en utlottning av fotbollsresor och jag vann. Jag fick se Arsenal mot Manchester City. Att för första gången komma till London och gå in på Highbury för att se Arsenal och Manchester City, det var stort. Jag var tårögd säger entusiasten och berättar om nästa minne.
– Den andra och tredje händelsen inträffade då jag var ordförande i BoIS. 1989 fick jag åka över till Manchester för att skriva kontrakt med Allan Dodd och då tog vi även in Ian Morse. Samma år fyllde BoIS 75 år och då hade vi Liverpool på besök i Landskrona. Det var helt fantastiskt. På banketten på Strandpaviljongen efter matchen, som slutade 6-3 till gästerna, sa någon till killarna i Liverpool, Grobbelaar och dom, att det var fri bar. Det gick loss på 10 000, säger Björn Lind och skrattar.

Det fjärde minnet är av senare datum
– .Jag läste för några år sedan om en undersökning gällande kvalitén på hamburgare som serverades på samtliga arenor i England. De som fick sämst betyg var Leyton Orient i östra London. Och dit var jag ju tvungen att åka. Jag var där för tre år sedan och det första jag gjorde var att kolla in hamburgarna. Men när jag såg dom ligga där i cellofanpapper i ett värmeskåp så beslöt jag snabbt att låta bli att köpa någon.

Björn Lind, som fortfarande håller fast vid att tippa i butiken, är noga när han analyserar kupongerna.
– Det blir mer oddset än stryktipset. Senast tog jag hem en trippel som gav 35 gånger pengarna. Vid tre tillfällen har jag lämnat in tripplar med skrällar som gått hem. De har gett sammanlagt 50 000 kronor, säger stortipparen som även tippat alla rätt på stryktipset.
– Det är inte ofta jag har haft 13 rätt och de gånger det har hänt så har resten av Sverige tippat som mig. Jag tror faktiskt att jag har gått med plus om man skulle räkna in allt jag satsat och vunnit. Jag spelar bara på engelska fotbollsmatcher.

De gånger Björn Lind har varit i England så kan det bli fotboll på hög såväl som lägre nivå.
– Den största matchen jag sett var en ligacupfinal på Wembley mellan Liverpool och Tottenham och där har jag även sett landskamp mellan England och Sverige, säger han.
– Men jag går inte gärna på de nybyggda flådiga arenorna. Jag gillar atmosfären på de gamla. Favoriten är The New Den där Millwall spelar. Publiken där är mycket speciell. Jag var där med min bror i början av 1990-talet och hamnade sidan om två fäder med söner. Och ett värre språkbruk har jag aldrig hört.

Det är inte det enda minnet han har som beskriver hur supporterkulturen såg ut i England tidigare.
– Första gången jag var på gamla Wembley såg jag en ligacupfinal. De som kände till hur allt går till tipsade om att jag skulle ha gamla skor på mig och att jag skulle ställa mig längst upp. Efter hand som matchen gick förstod jag vad det handlade om. Supportrarna hade ölat rejält innan matchen och de gick inte på toa när de behövde lätta på trycket. Det rann i en strid ström. Jag är fortfarande tacksam för tipset.

Idag är det Millwall och Grimsby som är favoritlagen. Men det har inte alltid varit så.
– Jag är Arsenalare från början men jag tycker att dom har byggt bort atmosfären. Dessutom är priserna på dom arenorna inte av denna världen.

Fotboll är något som entusiaster ofta vill avnjuta tillsammans. Björn Lind är ett undantag.
– Jag åker alltid själv när jag ska till England. Jag vill inte ha någon med som bråkar. Jag vill kunna gå var och när jag vill. Och så ska det vara fotboll både på lördagen och söndagen, säger han och förklarar att det är likadant när han ska se fotboll hemma i soffan.
– Jag vill inte han någon sidan om mig som sitter och snackar. Är det match så är det match.

Avslutningsvis ber vi Björn Lind skriva ner ett 64-raders system till helgens stryktipsomgång och han tvekar inte en sekund.
– En vinnarrad får man fram genom en kombination av kunskap och hjärta. Det gäller att hitta skrällar, säger han och fyller i kupongen.
– Nu återstår det att se om vi vinner och om vi i så fall får fira på Haralds korvkiosk eller på någon arena i England, avslutar han och skrattar hjärtligt.

Så här tippar Björn Lind veckans stryktipskupong.

1
1
x2

2
1
12

12
2
2

12
1x
x2
2

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser