Annons

Han bossar för bygget av framtidsstaden

Planchef Johan Nilsson är först ut när Borstahusens Museiförening inleder höstens föreläsningsserie.

Johan Nilsson är ny stadsbyggnadschef i Landskrona men på förvaltningen känner han sig redan hemtam liksom i staden. Har har tidigare varit såväl planchef  som biträdande förvaltningschef.

Johan Nilsson fyllde 40 strax efter nyår och kan idag fira med att titulera sig som förvaltningschef för stadsbyggnadsförvaltningen i Landskrona. Ett jobb han handplockats till.
– Det finns ingen annan stad jag hellre vill vara detta i än Landskrona, säger han.

Annons
 

– Johan Nilsson har lång erfarenhet av strategiska stadsbyggnadsfrågor i Landskrona och är väl insatt i förvaltningens olika områden. Hans kompetens och goda ledarskap kommer att vara till fortsatt stor nytta för Landskrona stad, säger Börje Andersson, ordförande i stadsbyggnadsnämnden. 

Hans företrädare på tjänsten, Anna Thott, sade i höstas upp sig på egen begäran och har nu en otydlig tjänst inom kommunen där hon fram till våren 2019 står till stadsdirektörens förfogande. Hennes föregångare Per-Fredrik von Platen packade ihop sina personliga tillhörigheter vid juletid 2014 utan att någon kunde eller ville ge en vettig förklaring till varför.
– Varför de slutade får du fråga mina chefer om, säger Johan Nilsson som har för avsikt att stanna länge på sin tjänst.
– Landskrona ligger mig väldigt varmt om hjärtat. Jag är född och uppväxt i Asmundtorp. Här finns min familj, min släkt och mina vänner. Sen återstår det att se om jag stannar till pensionen, säger han.
–  Jag har alltid bott i Landskrona förutom när pluggade till planeringsarkitekt på Blekinge Tekniska Högskola i Karlskrona.

Efter examen 2004 har han arbetat med plan- och bygglovsärenden i Svalöv och Ängelholm innan Landskrona lockade med en tjänst som planarkitekt 2011.
– Varför kan det inte hända här, är en fråga jag länge ställde mig. Jag vill vara med och påverka utvecklingen och skapa de möjligheter som krävs för att kunna få till en förändring av staden, säger Johan Nilsson och gläds åt den senaste årens utveckling.

– Nu syns det. Husen poppar upp. Jönsaplan med hotell och bostäder är på gång. Handelsplatsen vid södra infarten likaså.  Vi har kommit en bra bit in i första halvlek.

Han tar upp nyligen färdigbyggda och inflyttade Havsörnen som ett exempel. 
– 47 procent av de inflyttade  kommer utanför 261-området. Här gav vi markoptionen till ett arkitektkontor istället för en byggherre. Detta är en modell vi får se mer av i framtiden, tror han.

Stadsbyggnadsförvaltningen har ett tydligt uppdrag i att förverkliga Landskrona stads strävan att vara en plats där det ska vara bra att både bo och verka.
– På tur står utvecklingen av Karlslundsområdet, säger Johan Nilsson och förklarar hur viktigt han ser på att öppna upp området.
– Idag är det en återvändsgränd. Nu har Serneke på sig till den 1 april innan de måste presenterar sina tankar. Vi ser gärna att här skapas en regional magnet, säger Johan Nilsson som trots att han pressas på vad och hur detta ska se ut inte närmre vill säga något i dagsläget.
På frågan om ett nytt IP är på gång väljer han att passa. 

I området ligger redan den byggnad Johan Nilsson håller som stadens pärla. Landskrona Idrottshall, som ritades av den danske arkitekten och formgivaren Arne Jacobsen och färdigställdes 1965.
– Upplyst på kvällen med gardinerna undandragna så att ljuset kommer fram är den otroligt fin.

Det kanske mest omtalade stadsbyggnadsprojekt just nu är den nya havsnära stadsdelen Norra Borstahusen.
– Nu har detaljplanen för etapp 2 varit ute på samråd. Vi har bjudit in nio utvalda exploatörer för vidare diskussion kring de 550 bostäder som är inplanerade här.

Nu är det inte enbart i Borstahusen och i stadskärnan det byggs. Mycket är även på gång i byarna och den nya stadsbyggnadschefen berättar om projekt i såväl Häljarp, Glumslöv som Asmundtorp.
– Dessutom är vi långt fram med planreserven för Härslöv, Annelöv och Kvärlöv.

Vi samtalar om Lägerplatsen och höghusen på sjukhusområdet och Jäntan, som han tror att vi kommer att få se betydligt konkretare planer på under året. Lite tystare blir han när Axeltofta förs på tal men skiner upp igen när vi ber han lägga handen på hjärtat och frågar om Europaspåret blir verklighet.
– Solklart, utbrister han.
– Vi ska bara lyckas övertyga beslutsfattarna.

Johan Nilsson bossar från och med igår och tillsvidare över stadsbyggnadsförvaltningens cirka 40 medarbetare. Hans arbetstid är oreglerad, vilket innebär att någon övertidsersättning och dylikt inte kommer på tal. I lönekuvertet får han 75 000 kronor i månaden. Hans fallskärm är 6 månadslöner om avsked sker inom ett år. Skulle kommunen vilja säga adjö inom 1-5 år så får han en årslön i näven på direkten och skulle han vara anställd längre än 5 år så är det 16 månadslöner som gäller.

Nu hoppas Johan Nilsson självfallet att ingen fnurra på tråden ska uppstå.
– Jag är stolt över att vara förvaltningschef i Landskrona där det både finns mod och handlingskraft att göra verklighet av ambitiösa planer och projekt. Det har hänt mycket under de år jag arbetat i staden och min ambition är att leveranstakten ska vara lika hög i framtiden, avslutar han.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser