Elbilssnack till lunchen

Lewis Horne (infälld) VD för Uniti gästade Landskrona-Citadell RK.
Lewis Horne (infälld) VD för Uniti gästade Landskrona-Citadell RK. Foto: Eva Kastman.

Uniti är det nya elbilsföretaget som presenterade sig i Landskrona i slutet av förra året. Vid dagens lunchmöte hos Landskrona-Citadell Rotaryklubb på Hotell Öresund redogjorde företagets VD, Lewis Horne, för bakgrunden till etableringen och företagets framtidsplaner.

Landskrona har ett strategiskt bra läge med fina logistiska förutsättningar inom området Storköpenhamn.
– Ny teknologi och förändrade önskemål och krav på bilindustrin har varit utgångspunkten för det utvecklingsarbete som vi bedrivit i drygt två år. Nu har vi ett färdigt koncept med en billig stadsbil som släpper ut bara lite koldioxid. En särskild poäng är att bilen är väldigt lätt och därför kan köras upp till 30 mil på en laddning, berättade Lewis Horne.

Uniti har testat nya försäljningsvägar, bland annat via Media Markt, men man kommer också att sälja bilen online och via traditionell bilhandel.
– Vi har redan sålt några tusen bilar. Från början var vårt mål ca 50 000 bilar per år, men vi tror nu att det kan bli ännu fler. Vi räknar med full produktion under 2019. Sedan skalar vi upp under 2020. Nya partners med bra erfarenhet har tagits in i företaget.

Bilen kommer att sättas ihop i Landskrona. Och underleverantörer kommer att stå för tillverkningen av de olika delarna. Priset beräknas ligga i spannet från 145 000 kr för den billigaste versionen till 199 000 kr för premiummodellen. För köparen kan priset bli lägre eftersom elbilar subventioneras i många länder. Dessutom slipper man trängselskatter i städerna.

Åhörarna hade många frågor, bland annat om tillgången till litium för batteritillverkningen och på vad som händer när det blir 30 grader kallt.
– Vi kommer också att förbereda bilen för att i framtiden kunna utnyttja teknologin för självkörande bilar.

Presidenten Björn Lind tackade Lewis Horne för presentationen och även Michael Herbing som är den från Landskrona som varit behjälplig vid etableringen i staden.

Inrapporterat av: Birger Olsson

 

Till arkivet