Annons

“Samlingsutställning” med kaffefläckar och insektsdelar

På lördag öppnar utställningen Entomolomani på Landskrona konsthall. In i det sista arbetar konstnärerna Lisbeth Bank och Pernille Böggild med utställningen.

Som av en händelse bor det en ekorre i ett träd jämte konsthallen. Den tittade rent av fram när det på torsdagen vankades  pressvisning av utställningen Entomolomani. Låt säga att det handlar om samlarmani, evolution och om hur nya arter uppstår, plus en släng konstnärlig galenskap.

Annons
 

I snart fyra veckor har de danska konstnärerna Lisbeth Bank och Pernille Böggild arbetat i Landskrona konsthall. Sakta men säkert har deras utställning vuxit fram.

Det hela började för en handfull år sedan när de båda konstnärerna ställde ut på Bornholm.
– Vi fick då 83 lådor med insekter av upplevelsecentrat NaturBornholm. Främst var det ”sommerfugler” i lådorna, minns Pernille Böggild som liksom sin kollega sedan tidigare varit just en samlare.
– Egentligen samlar jag på allt möjligt. Ofta på sådant man kan hitta på gatorna i Köpenhamn men även på former ur naturen.
Hur som helst. *Fjärilarna var startskottet på konstnärernas entomolomaniska process.

Möbeldesignern Mats Theselius är en av landets mest hängivna samlare av ryska vardagsting, rakapparater av märket Braun, köksutensilier, trumset och inte minst  National Geographic-tidningar. Ur samlingarna har han sedan hämtat inspiration till sitt fängslande möbelskapande. På samma vis är det med Lisbeth Bank och Pernille Böggild. Men  i deras samlingar ingår kaffefläckar, äppleskruttar, förbrukade slipskivor, äckligt tuggade tuggummi, 10 000-tals nålar och inte minst otaliga insektsdelar.

Material, såväl medtaget som upphittat i konsthallen och metoder från den konstnärliga arbetsprocessen har omvandlats och använts i relation till hallens arkitektur.
– Det är en helt fantastiskt byggnad, tillstår Pernille Böggild
– Och samlaren använder konsthallen som en stor monter, inflikar Lisbeth Bank.

Det är på flera viss en tålamodskrävande och smått morbid utställning som har vernissage till helgen.
Petigheten, besattheten, långsamheten och rent av tåligheten hos konstnärernas familjer är värda en tanke.
– Det här är en utställning som jag hoppas att många besöker och ger lite tid åt. Den är dessutom meditativ på sina ställen, säger Landskrona stads konstintendent Birthe Wibrand.

– Barnen kommer att gilla det här, säger bildpedagog Birgitta Liljeqvist framför en vägg av utklippta kaffefläckar.

Kaffefläckar på en tevagn (!).

Mängder av insekter och insektsdelar från en samling bestående av 83 lådor visas i konsthallen.

Varför inte ta en paus i samlarens hörna och samtidigt spisa en knäckebrödsskiva.

Britten Damien Hirst har sålt rekorddyra konstverk med fastlimmade insekter på. Lisbeth Bank (bilden) och Pernille Böggild finansierar sina konstnärskap på annat vis även om duon har förhoppningar om att kunna sälja någon av installationerna i Landskrona konsthall.

På nybyggda hyllplan i fönsterna till den japanska trädgården återfinns 1000-tals nålade insektsdelar.

Entomolomani har vernissage klockan 12.00–17.00 med invigning och samtal med konstnärerna klockan 14 på lördag. Utställningen visas till och med den 4 mars.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser