Jonte Sten är tillbaka

Jonas Bergh gästar museet den 30 mars och berättar då om sin nyutgivna, sjuttionde bok, Uppför backen baklänges.
Jonas Bergh och alter egot Jonte Sten återvänder till  Landskrona i en ny bok som släpps under våren.

Vi noterar att Landskronabördige Jonas Bergh släpper en ny bok under den tidiga våren. Än en gång skriver han om Jonte Sten, snubben från Landskrona som har vissa likheter med författaren. 50 procent, har han tidigare hävdat.

Första gången vi träffade Jonte Sten var i genombrottsromanen ”Och fortsätta vidare bort”. I ett kustsamhälle i Portugal super han. Flaskan före frun, den vackra, nygifta. Hem igen. In på avgiftningskliniken. En magsugare om alkoholism i unga år.

Är du Jonte Sten?
– Nej. Om det hade varit jag hade jag kallat honom Jonas Bergh. Men vi har en del gemensamma vänner och drag. Men hans farfar är inte min farfar, svarar Jonas Bergh som nu är aktuell med sin sextonde bok.

Boken heter Jag fastnar i Love will tear us apart. Det är en blandning av dikter och prosa men Jonas Bergh hävdar att det är en roman.
Det finns en tydlig berättelse och röd tråd, Jonte Sten är en komplex person, både enkel och snårig, det passar att berätta hans historia i olika genrer, men ändå tydligt sammanhållen.

Jag fastnar i Love will tear us apart utspelar sig i Malmö, Limhamn och Landskrona, Borstahusen. Det är nutid och dåtid, det är människor som korsar Jonte Stens väg. Det är en kärleks- och samtidshistoria, det är att vara pappa och tillräcklig och otillräcklig.
– När den släpps kommer den att firas i såväl Malmö som Landskrona, avslutar författaren. Vi återkommer med datum.

 

Till arkivet