Annons

Politiker ser gärna en statlig myndighet i staden

De tre styrande kommunalråden har skrivit till civilministern med anledning av regeringens önskan kring omlokalisering av myndigheter från Stockholms län till andra orter.

Regeringen aviserade i augusti att sju myndigheter skulle omlokaliseras från Stockholms län till andra orter. Civilminister Ardalan Shekarabi (S) har också sagt att nya myndigheter i första hand bör lokaliseras utanför Stockholms län. Nu har det politiska styret i Landskrona skrivit till regeringskansliet och bett de titta på vilka myndigheter och verk som skulle kunna vara lämpliga att placera i staden.

Annons
 

Med anledning av regeringens signaler om omlokalisering har tidigare samtliga partier i Region Skåne sammanställt en skrivelse om att fler myndigheter borde etableras i Skåne. Nu har även kommunalråden för Landskronas styrande treklöver gjort detsamma och uppmanar regeringen att ha Landskrona stad i åtanke vid framtida omlokaliseringar.
– Landskrona har många fördelar; ett gynnsamt geografiskt läge i den dynamiska Öresundsregionen, närheten till flera universitet och högskolor samt ett växande näringsliv, skriver Torkild Strandberg (L), Elvir Mesanovic (MP) och Torbjörn Brorsson (M) i sitt brev till civilministern.

– Trots detta har Landskrona fortfarande en hög arbetslöshet och en låg skattekraft. Staden är i behov av förhållandevis mycket statsbidrag och detta är i förlängningen inte bra för en stad. Vi arbetar för att på olika sätt att bryta denna negativa trend genom att satsa på utbildning, arbete,  attraktiva bostäder och skolor, skriver man vidare och uttrycker ett behov av fler högkvalificerade tjänsteyrken och fler statliga arbetstillfällen i staden.

… gynnas av att omlokaliseras till Landskrona

Utan att precisera vilka myndigheter kommunalråden gärna ser i Landskrona menar man att dessa rent av skulle gagnas av en flytt hit.
– Vår bedömning är att flera statliga myndigheter skulle kunna gynnas av att omlokaliseras till Landskrona. I regionen finns kompetent och välutbildad arbetskraft, goda kommunikationer och ett varierat näringsliv. Vi inleder gärna en dialog med civilminister Ardalan Shekarabi för att diskutera vilka myndigheter och verk som skulle kunna vara lämpliga att placera i Landskrona, avslutar trion.

I december skickade Region Skåne ett liknande brev till ministern som i förra veckan svarade regionpolitikerna med ett allmänt hållet ”tackbrev”.
– Tyvärr blir jag inte förvånad av detta goddag yxskaft-svaret. Istället för att fundera över hur Sverige kan bli starkare med hjälp av Skåne så skuffas frågan undan så att allt utanför Stockholms län likställs. Stockholmsperspektivet genomsyrar allt, säger Cristina Glad (L), oppositionsledare i regionens kollektivtrafiknämnd.

Återstår och se om Landskrona stad får ett annorlunda svar.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser