Stena Fastigheter vill mer

Ola Svensson är fastighetschef på Stena Fastigheter Malmö och han är klart nöjd efter det första året som hyresvärd i Landskrona.
Ola Svensson är fastighetschef på Stena Fastigheter Malmö och han är klart nöjd efter det första året som hyresvärd i Landskrona.

För drygt ett år sedan tog Stena Fastigheter över ägandet av Sandvången och Pilängen i Landskrona. Debattens vågor gick höga men med facit i handen så är de flesta av hyresgästerna nöjda, åtminstone sett till att kritiken nu dämpats.  Stena Fastigheter är idag etablerade och kan blicka tillbaka på ett bra år och ser med tillförsikt an framtiden.

– Vår målsättning är att fortsätta jobba med att ha trygga och trivsamma bostadsområden.  Vi känner att det mesta har gått bra. Men det finns en del som vi kan bli bättre på, säger Ola Svensson, fastighetschef på Stena Fastigheter Malmö AB och lyfter fram flera exempel på vad som varit positivt.
– Det som har gått bra är att vi fixat sommarjobb till 17 ungdomar och en arbetsledare i somras. Vi har också fått till ett mycket bra samarbete med den lokala hyresgästföreningen, som vi har tecknat ett boinflyttandeavtal med och ett avtal kring större renoveringar. Vi träffas sex gånger om året för att ha en kontinuerlig dialog.

I somras arrangerade hyresvärden ett kalas på Gröningen i Sandvången. Och trots det dåliga vädret så var det många som tittade förbi och åt grillkorv och lyssnade på levande musik.
– Boendekalaset var lyckat och uppskattat, och något vi kan utveckla till nästa sommar. Vi ser gärna att det blir en tradition med en sommarfest på Gröningen i Sandvången, menar Ola Svensson.

Stena Fastigheter försöker även hjälpa till socialt.
– Förutom att vi erbjuder sommarjobb till de unga i området så har vi anordnat läxhjälp till sjätteklassarna på Pilängsskolan. Hjälpen är alltså till alla barn. Inte bara de som bor i Pilängen eller Sandvången.

Ett problem som många hyresvärdar har är att många är skrivna på en och samma adress.
– Vi jobbar hårt med så kallade andrahandsuthyrningar. Det är inget jätteproblem hos oss. Men det finns. Vi hade exempelvis en lägenhet där många personer var skrivna. Och det tyder ju på att något är fel. Och det måste stävjas, säger Ola Svensson.

Ett stort projekt i Sandvången är att man successivt byter ut fönster i lägenheterna samt gör om badrummen.
– Vi har fram till idag bytt fönster i ett hundratal lägenheter. Vi har även en plan för de kommande åren. Allt ska vara klart 2022. Vi har också renoverat ett femtiotal badrum vid omflyttningar. Men en del boende har även hört av sig och vill ha nytt. Det är något som uppskattas trots att hyran höjs en aning.

I och med ägarbytet kom det önskemål från Räddningstjänsten.
– Vi har även förbättrat brandskyddet runt höghusen. Så nu kan räddningstjänsten ställa upp sin nya bil intill husen på ett korrekt sätt. Det finns nu även brandlarm i tvättstugorna i höghusen.

Noterbart är också att den gamla Sandvångslokalen på Midhemsvägen byggs om till fem mindre lägenheter till, ”förslagsvis ungdomar”. Dessa ska stå klara under 2018.

Hur ser det då ut på Pilängen?
– Där har vi installerat 150 säkerhetsdörrar för att öka tryggheten. Det har funnits ett stort tryck att få sådana installerade. Målet är att alla som bor på Pilängen ska ha säkerhetsdörrar. I samband med dörrbytena installerade vi även postboxar i trapphusen. Tanken är att hela området ska trygghetscertifieras.

Som ett led i detta har en hel del träd i Pilängen fällts för att förbättra ljusinsläppet och att området ska upplevas tryggare.
– Vi har lagt mycket tid på att lära känna våra hyresgäster och känna in vad de vill. Därför har vi också påbörjat en renovering av en lokal till den lokala hyresgästföreningen. Idag finns bara lokaler att hyra i Sandvången.

En hel del kritik i Sandvången riktas mot parkeringssituationen.
– I senaste mötet med Hyresgästföreningen bjöd vi hit parkeringsbolaget som informerade hur de jobbar. Hur folk parkerar ute på vägarna kan vi inte rå över. Det är stadens uppgift att hålla efter de ytorna. Sedan finns det de som kör in i området och parkerar vid sidan om fickorna och dessa har parkeringsbolaget fått i uppdrag att jaga, säger Ola Svensson och fortsätter.
– Sedan har vi de som helt enkelt ställer sig på andras privata parkeringsplatser. I sådana fall ska man ringa parkeringsbolaget så att de kan åka ut och bötfälla.

Efter att Ola Svensson berättat om det första året som hyresvärd i Landskrona så blickar han framåt.
– Utöver det vi redan gör så har vi ytterligare sociala satsningar som vi vill dra igång. Vi hoppas bland annat kunna sysselsätta en del av våra boende som är sysslolösa genom praktikplaster hos oss eller våra leverantörer.  Vi ser också fram emot boendekalaset i sommar.

Fastighetschefen ser också fram emot att öppna områdeskontoret i Sandvången som varit stängt sedan i höstas.
– En incident med en boende gjorde att vi valde att stänga vår lokal i Sandvången. En av våra medarbetare blev då drabbad. Då valde vi att stänga områdeskontoret. I Pilängen har vi öppet som vanligt och dit kan även de boende i Sandvången vända sig, säger Ola Svensson.
– Vi kommer dock att öppna upp under början av 2018. Vi kände att vi behövde stänga under en tid för vår personals skull. Vi har bland annat skaffat ett trygghetslarm och vi kommer att se över öppettiderna.

Stena Fastigheter ser allvarligt på det inträffade men hoppas att det var en engångsföreteelse.
– Det ska ha uttalats rasistiska kommentarer och det kan vi inte acceptera. Då måste vi markera. Vi hade funderingar på en polisanmälan men personen i fråga har bett om ursäkt och det har vi accepterat. Vi förutsätter att det inte fortsätter.

Om Stena Fastigheter kommer att fortsätta att investera i nya områden får framtiden förtälja. Klart är dock att de är i Landskrona för att stanna.
– Vi har tagit en aktiv roll i stadsutvecklingsbolaget där vi även är delägare. Vi vill vara med att utveckla staden, avslutar fastighetschefen.

Till arkivet