Annons

Från järnarbetare till hjärnarbetare

Bengt Johannesson fyller 70 idag.

På dagen 70 år sedan föddes tvillingarna Lars och Bengt Johannesson på BB i Landskrona.
Två välkända profiler i staden. När Lars gick bort 2011 var det trångt om utrymmet i Lilla festsalen i Folkets hus när begravningen ägde rum.

Annons
 

Nu blir det kalas i dagarna två.  Lars ska också firas, även om han sedan tidigare flugit vidare mot okända mål, säger Bengt Johannesson som ibland lite skämtsamt beskriver sig som Landskronas meste akademiker, senast i en insändare på Planket igår.

Yrkeskarriären inledes som järnarbetaren på Landsverk 1964 och 25 år senare kunde han sätta ett H framför J:et då han började arbeta som psykolog inom missbruksvård vid den psykiatriska kliniken i Jönköping. Trots att Bengt Johannesson idag fyller 70 år håller han kvar i yrkets som timanställd ”hjärnarbetare” vid en klinik i Helsingborg.
– Psykolog har jag arbetat som i flera olika städer i södra Sverige i såväl öppenvården som slutenvården. I yngre dar hann jag även med att arbeta som lastbilschaufför, diversearbetare, lärarvikarie, skötare, behandlingsassistent inom missbruksvården, förskollärare, fritidsledare och sjukvårdsbiträde.

Genom åren har en mängd kurser avverkats däribland grundutbildning i hypnos steg 1 och 2 samt  ett par utbildningar i kognitiv beteendeterapi. Men hur är det då med de akademiska poängen?
– Lite styvt 400 poäng har jag hunnit skrapa ihop. Utöver 40 poäng vid Socialhögskolan i Lund och de 200 poängen till leg. psykolog har jag bland annat även läst politisk filosofi samt en hel del idrottspsykologi. Det gör mig inte till stans meste akademiker men det höjer snittet, säger födelsedagsbarnet lite ödmjukare än när han under gårdagen undertecknade epilogen till sin nästan sanna julsaga på Planket.

Kultur i alla dess former är av stort intresse och även om sagan säger att bröderna härstammar från Argentina så går anfadern att finna i Borstahusen.
– I rakt nedstigande led hittar vi Andersson Borste. Morfars farfars far var släkt med de tre bröderna Borste, berättar Bengt Johannesson som dock inte låtit fiskyrket gå i arv.
– Nej, morfar tog hela den kvoten, säger han som delvis känt av ett styvmoderligt förhållande till lejet.
– När jag och min bror spelade med Landskrona BoIS på gamla Ulkavallen buade publiken extra mycket på oss, då vi ansågs vara förrädare.

En anledning till de långa och många studierna går möjligen att finna i att han vid ett tillfälle drog på sig hela 150 eftersittningstimmar.
– Det var när Palle Påander kom på mig att cykla utan att hålla i styret. Jag minns inte säkert men möjligen efterskänktes några till slut, avslutar 70-åringen.

Grattis önskar redaktionen!

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser