Snart dags att köa för filmstudion

Som sig bör visas Filmstudions filmer på Biograf Maxim.
Som sig bör visas Filmstudions filmer på Biograf Maxim.

Landskrona filmstudio har angenäma problem. Föreningen har nästan kommit att bli ”för populär”.  I höstas var man 330 medlemmar och kvällsföreställningarna sålde snabbt slut.  Nu vankas en ny termin och Landskrona Direkt har i vanlig ordning tagit ett filmsnack med ordförande Eva Lindfors.

– Som vanligt ber du mig välja en favorit och som vanligt är det inte lätt. Men kanske vågar jag välja vårens klassiker ”Hiss till galgen” för den har det mesta som jag personligen gillar. Det är en fransk film från 1958 och det är regissören Louis Malles första långfilm, säger Eva Lindfors som bekant nyligen gav ut boken ”Filmälskarens guide till Paris”.

– Det är ett spännande och klurigt kriminaldrama men även ett kärleksdrama. Fotot är svart-vitt – det är ju så vackert – med många nattscener från just Paris gator och kaféer.  Jeanne Moreau, som dog förra året efter ett helt liv med film, spelar den kvinnliga huvudrollen, och Miles Davis har gjort den vackra musiken. Filmmusiken är känd för att han improviserade fram den medan han tittade på filmen, berättar Eva Lindfors som nu är glad för att filmstudion åter kan visa klassiker.

– Detta eftersom att en filmdistributör har inlett ett arbete med att importera och digitalisera filmer. Filmerna måste ju vara digitala för att kunna visas på Maxim. Så det kan hända att det blir fler klassiker, om detta uppskattas av våra medlemmar.

En klassiker kan man kanske kalla den brittiske regissören Ken Loach som fyller 82 år i år.

– Han gjorde sin första film 1966 och blev känd för en stor allmänhet med ungdomsfilmen  ”Kes – falken” 1969. Han har under hela sin långa karriär stått på de svagas sida och aldrig svikit sina ideal. Detta märks tydligt i filmen vi visar under våren ”Jag, Daniel Blake” som han fick Guldpalmen för i Cannes 2016. Den är både rörande och rolig, recenserar Eva Lindfors som också gläds åt att man kan visa en svensk film, ”Jordgubbslandet”, den här terminen.

Landskrona filmstudio kör igång måndagen den 22 januari. Visningar har man klockan 13.30, 16.00 och 18.30 och terminens förköp är lördagen den 20 januari klockan 10-12 på Biograf Maxim.
– Förhoppningsvis kommer kön till bion att som vanligt blockera Östergatan vid förköpet. Ovanligt den här terminen blir att vi inte kör regelbundet varannan måndag på grund av sportlov, påsklov och annandag påsk. Vi får inte hyra biografen under skolloven.

I höstas hade Landskrona filmstudio 330 medlemmar.
– Vi hoppas naturligtvis på ett lika stort intresse nu. Kvällsföreställningen är väldigt populär och blir snabbt slutsåld. Vi skulle vilja hyra den lilla salongen på kvällen också men den vill Svenska Bio, som äger Maxim, ha själv att visa sina filmer i, förklarar Eva Lindfors.

Vårterminens program ser ut enligt följande:
22/1 Galna av lycka
5/2 Maudievår
26/2 Vår tid ska komma
5/3 Hiss till galgen
19/3 Jag, Daniel Blake
9/4 Jordgubbslandet

Till arkivet