NSVA uppmanar till att vara rädd om avloppen i jul

Nu finns NSVAs fettratt att hämta på stadshuset. Med den går det enklare att hälla gammal matolja i en plastflaska som sedan försluts med sin kork och läggs i restavfallet.
Nu finns NSVAs fettratt att hämta på stadshuset. Med den går det enklare att hälla gammal matolja i en plastflaska som sedan försluts med sin kork och läggs i restavfallet.

Nu är det jul igen. Och med julen brukar det bli mycket matlagning. Det är viktigt att inte hälla ut fett och olja i diskhon, påminner NSVA om. Fettet orsakar fettproppar som leder till stopp och i värsta fall översvämning. Det lockar även till sig råttor till avloppsledningarna.

Reningsverken inom NSVA tar emot och renar avloppsvatten från hushåll, industrier och en mängd andra verksamheter. Under senare år har det blivit ett allt större problem med fett som spolas ner i avloppet, inte minst från hushållen.
– När fett kommer ut i avloppet svalnar det och stelnar. Fettet fastnar sedan som fettklumpar på rörens insida. När det samlats tillräckligt mycket riskerar det att bli stopp, både inne i fastigheten och ute i ledningarna i gatan. Det kan även leda till översvämningar, säger Pär Gustafsson, chef för avdelning Avloppsrening på NSVA.

Många fastighetsägare har säkert haft problem med stopp i köksvasken till följd av fettproppar. Samma sak händer i det kommunala avloppsledningsnätet, fast i större skala och till större kostnader. Extra stora problem blir det i områden med flerfamiljsfastigheter där det samlas matfett från ett stort antal hushåll i en enda ledning. Nedspolat fett och matrester i avloppet lockar även till sig råttor.

Var ska jag slänga matfettet?
Det finns flera sätt. Ett bra tips är att hälla gammal matolja i en plastflaska med kork och lägga den i restavfallet. Här kan NSVAs fettratt vara till god hjälp. Fettratten är en tratt med lock som går att skruva fast på en PET-flaska. När du har friterat eller stekt färdigt, så häller du fettet i flaskan och stänger igen locket. När flaskan sedan är full så slänger du den i restavfallet. Fettratten återanvänder du.

NSVAs fettratt går att hämta gratis bland annat i receptionen på stadshuset.  Antalet fettrattar är begränsat, så det gäller att vara ute i god tid om man vill vara säker på att få en.

Så här kan du också slänga matfett

– Flytande matfett

Häll gammal matolja i en mjölkförpackning med kork och lägg den i restavfallet. Att just denna förpackning inte kan återvinnas innebär en mindre miljöförlust än igensatta avloppsrör.

– Stekfett

Torka ur stekpannor och kastruller med hushållspapper och släng pappret i soporna som matavfall.

Stora mängder fettavfall

Om du driver restaurang eller annan livsmedelsverksamhet och har större mängder frityrfett ska du teckna abonnemang för fettunna hos din återvinningscentral. Många verksamheter måste även ha fettavskiljare som avskiljer fett från exempelvis diskvattnet innan det släpps ut i avloppet.

Till arkivet