Annons

Helrenovering av den heliga familjen

Två kyrkvaktmästare med konstnärliga specialkunskaper har skapat den nya versionen av julkrubban i Sofia Albertina kyrka – en helrenoverad helig familj i en helrenoverad julkrubba.
Foto: Hjördis Thelander.

Jungfru Maria har genomgått en ansiktslyftning, Josef har fått nya fingrar och Jesusbarnet är som pånyttfödd igen.
Under vintern har Mats Andersson, kyrkogårdsarbetare och kyrkvaktmästare haft ett mycket hedersamt uppdrag – att göra en total makeover på den heliga familjen och de andra figurerna i Sofia Albertinas stora julkrubba.

Annons
 

-Jag har dokumenterat både före- och under arbetets gång, berättar Mats Andersson, som är lite av en
tusenkonstnär och utbildad finsnickare.Figurerna i krubban tillverkades ursprungligen i Italien 1962 och under åren har de naturligtvis fått fixas till ibland. Nu när Sofia Albertina genomgått en helrenovering tyckte församlingen att det var dags att göra en större renovering av julkrubban också.

I adventstid varje år har de stora figurerna plockats fram ur sin skrubb och satts upp i det tidigare tornkapellet – den heliga familjen, herdarna, djuren och de tre vise männen.
– Det är många skolklasser som under årens lopp varit i Sofia på krubbvisning, och fått höra berättelsen om när Jesus föddes i ett stall i Betlehem, berättar Katharina Ahl som skapat stjärnhimlen och själva stallet.

Årets julkrubba i Sofia Albertina har fått ett ansiktslyft.
Foto: Hjördis Thelander.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser