Annons

Testa en hantverkstonic på Borstahusdagen

Ett samarbete som mynnat ut i en hantverkstonic från Landskrona finns att prova på under Borstahusdagen Vinter.

I våras släppte den lilla lokala ölproducenten 1413 Bryggkultur ett öl tillsammans med Brygghuset FINN, under namnet Hjärta Landskrona, som en hyllning till staden man verkar i. Nu är det dags för ett nytt samarbete för 1413 Bryggkultur, som denna gång tagit steget från öl och släpper en tonic tillsammans med nystartade Siljemark Soda.

Annons
 

– Det är kul med samarbeten, man tar det bästa från bådas värdar och skapar magi tillsammans. Jag har länge önskat att skapa ett alkoholfritt alternativ till våra öl. Eftersom jag ännu inte hittat något bra sätt att skapa alkoholfri öl så som jag vill ha den, fick jag söka efter något annat, säger Daniel Nyman på 1413 Bryggkultur,.

– Jag och Filip Siljemark som till vardags är kock på Erikstorps Kungsgård, är goda vänner och spenderar väldigt mycket tid tillsammans när vi är ute och spelar musik. Så vi började spekulera i om man kunde använda hans smaksinne till något som jag inte sysslar med till vardags, berättar Daniel Nyman som brinner för smakupplevelser och vill ge uppmärksamhet åt riktiga smaker och inte essenser
– Samtidigt är det viktigt att ta vara på lokala råvaror som växer och odlas lokalt. Därför startades Siljemark Soda, som en möjlighet att skapa något som inte bara serveras på restaurang, utan som folk kan köpa och använda hemma, säger Filip Siljemark.

Det båda entreprenörernas kombinerade erfarenheter från dryckesindustrin och restaurangbranschen  med en gemensam vurm för det  lokala och småskaliga visade sig vara en perfekt kombination.
– Lägg därtill kärleken till råvaran. Med detta i bakgrunden har vi tillsammans lyckats skapa en hantverksprodukt som är ganska speciell, menar Filip Siljemark.

Landskrona Direkt som testat tonicen blev glatt överraskade och gav det direkt omdömet ”vuxet och gott”.
– Vi spånade och provade på en hel del olika dryckesvarianter. Men om man tittar på marknaden och vad som händer nu, så har det har börjat poppa upp en hel del “premium” tonic och detta var klart intressant. Fortfarande består väldigt många av dom enbart av extrakt och är transparenta, säger Daniel Nyman.

Killarnas tonic är gjord på enbart naturliga råvaror utan tillsatser och har därför en naturlig mörk färg.
– Den kommer som en koncentrerad syrup som vi rekommenderar att man blandar 1 del tonic med 5 delar väl kolsyrat vatten. Men prova gärna fram din egen favorit! Varför inte prova hälla en skvätt tonic i glöggen eller blanda den med något mousserande så här i juletider, avslutar Daniel Nyman.

Borstahusdagen Vinter
Den som är sugen på att prova eller köpa en hantverkstonic från Landskrona kan imorgon lördag bege sig till Pumphuset när Borstahusdagen Vinter är tillbaka.

Borstahusen öppnar upp sig för en mysig vinterdag, lördag 16 december klockan 12-16 med bland annat en minijulmarknad på muséet i Pumphuset där byalagets tomte är på plats och tar emot önskelistor. I konsthallen finns konstnärerna Agneta Hemert, Berit Fradera, Bianca Maria Barmen och Norbert Robles och berättar om sin konst. 

Runt om på lejet håller de olika näringsidkarna öppet och på Stejlebacken blir det  ponnyridning för barnen mellan 13 och 15.

Vem vet kanske dyker årets Landskronalucia upp med sina tärnor på Borstahusdagen och med lite tur plockar då Daniel Nyman och Filip Siljemark fram sina guror.

Näringsidkarna som här Hamnens Hörna håller öppet under Borstahusdagen.

En minijulmarknad arrangeras i Pumphuset.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser