Nytt fotopris delas ut i Landskrona

21 mars 2016. Dandan, Wessam och Ibrahim från Daraa i Syrien träffades här hösten 2015 och flyttade ihop strax därefter. De första månaderna försökte de ta sig ombord på tåg och lastbilar men upptäcktes alltid av poliser. Sedan juli 2016 är alla tre med sina släktingar i Storbritannien. Foto: Nora Lorek
21 mars 2016. Dandan, Wessam och Ibrahim från Daraa i Syrien träffades här hösten 2015 och flyttade ihop strax därefter. De första månaderna försökte de ta sig ombord på tåg och lastbilar men upptäcktes alltid av poliser. Sedan juli 2016 är alla tre med sina släktingar i Storbritannien.
Foto: Nora Lorek

Vi noterar att Helsingborgs Dagblad imorgon, lördag, för första gången delar ut sitt nyinstiftade, årliga fotopris för bildjournalistik. I samband utdelningen av priset på 25 000 kronor öppnar en utställning med pristagaren på Landskrona museum.

Den förste bildjournalisten att föräras priset är är Nora Lorek, 25-årig frilansande bildjournalist med bas i Göteborg.
Hittills är hon mest uppmärksammad utomlands, i fjol mottog hon som första svenska College Photographer of the Year vilket ledde till en praktikplats på National Geographic där hon har arbetat med ett större projekt från ett flyktingläger i Uganda.

Projektet kommer att uppmärksammas i den världsberömda månadstidningen till våren men delar av arbetet visas redan nu i Landskrona. Nora Loreks mest uppmärksammade arbete, som också visas på utställningen, är hennes fleråriga dokumentation av människor i flyktinglägret kallat Djungeln i franska Calais.

– Trots bildens stora genomslagskraft finns idag ytterst små resurser för bildjournalistik. Förhoppningsvis kan priset uppmuntra fler till att berätta om människor i utsatta miljöer, säger fotograf Thomas H Johnsson som suttit med i juryn och som dessutom kurerat utställningen på museet.

Jury som i år bestod av Anna Clarén, fotograf och utbildningsledare vid Nordens fotoskola Biskops Arnö, Thomas H Johnsson, fotograf, Johan Malmberg, kulturredaktör HD motiverar sitt beslut så här:

”Det finns några få bildjournalister kvar som riskerar mycket för att berätta om andra människors levnadsvillkor. Nora Lorek är en av dessa – med en sällsynt förmåga att i utsatta miljöer bygga relationer över tid skapar hon trovärdighet och tyngd åt sin fotografi. Hennes envisa förhållningssätt att låta värmen, skönheten och humorn trotsa mörkret gör henne till en osedvanligt färgstark bildberättare. Helsingborgs Dagblads fotopris 2017 går till en djupt humanistisk bildjournalist som utan romantiskt skimmer skildrar vår omvärld.”’

Prisutdelning och vernissage på Landskrona museum är klockan 14.00 på lördagen den 16 december. Invigningstalare är HD:s chefredaktör Jonas Kanje. Före och efter utdelningen spelar syriska Levant Band i museicaféet.
Utställningen visas till och med den 21 januari 2018.

Nora Lorek mottar HD:s nya pris för bildjournalistik den 16 december i samband med att en utställning med hennes bilder har vernissage på Landskrona museum. Foto: Lars Brundin.
Till arkivet