Han tämjer naturen

Erik Wilson med rötter i Landskrona, pitchar idén om Bylife, framför sin växtvägg för kungen, när han var på besök i Lund och på VentureLab för 2 veckor sedan.
Erik Wilson med rötter i Landskrona, pitchar idén om Bylife, framför sin växtvägg , för självaste kungen, när han var på besök i Lund på VentureLab för 2 veckor sedan. Foto: Privat.

Med rötter från Landskrona vinner ett startuppföretag bakom en ultramodern växtvägg den prestigefyllda affärsidétävling Venture Cup.

Redan under högstadietiden hade Erik Wilson siktet inställt på teknisk nanovetenskap vid Lunds Tekniska Högskola.
– Den tvärvetenskapliga utbildningen hade jag fått upp ögonen för redan på GA-skolan, säger han som idag är entreprenören bakom ByLife, ett bolag som ska förbättra inomhusmiljön med smarta lösningar för växter och grönt. Något han redan hunnit presentera för självaste kungen.

Företagets affärsidé är att ta fram kommande generations växtväggar som på ett enkelt och smart sätt ska ta hand om skötseln, minska kostnaderna och öka tillgängligheten av växter och grönt på kontor och i vardagsrum.
– Idén med växtväggar bygger på att skapa gröna ytor och en bättre känsla i dagens kontor. Tänk dig en IKEA Billy-bokhylla fast fylld från topp till tå med växter, ståendes antingen jämte ditt skrivbord eller i ert mötesrum, säger Erik Wilson och menar att det finns rena hälsoeffekter med innovationen.

–  Bara genom att se på en bild av en skog, sänker vi vår puls med ett par slag. Hur blir det då om vi faktiskt har en riktigt levande vägg? Forskning säger att är vi i kontakt med naturen känner vi mindre stress, vi blir produktivare på arbetsplatsen och mår bättre över lag.
Frågan är då varför våra arbetsplatser och kontor ser ut som de gör idag.
– Vi spendera  90% av vår dagliga tid inomhus, och merparten av våra liv på arbetsplatsen – varför kan arbetsplatsen då inte kännas fantastisk?, säger Erik Wilson som med detta presenterar huvudidén med sin växtvägg – att göra naturen tillgänglig för att få oss till att må bättre.
– För att någon ska köpa en växtvägg måste produkten ha en rimlig kostnad och vara enkel. Det är därför vi jobbar mycket med teknik som möjliggör detta, förklarar han som idag tillsammans med sitt team sitter vid Lunds universitets inkubator VentureLab, där han efter sina studier arbetar med att utveckla affärsidén.

Teamet består av åtta personer från hela världen och enligt Erik Wilson är deras globala ambitioner ett naturligt resultat.
– Vi har haft globala ambitioner från dag ett. Vår vision är att öka människors välmående genom att föra in naturen inomhus. Växtväggar är inte vår enda produkt och synergin mellan teknik och natur i inomhussammanhang är nästan  helt outforskad. Inom ett år finns vår första produkt på marknaden och är tillgänglig i Europa. Efter lanseringen är det bara framåt som gäller, understryker han.

Enligt Erik Wilson är marknadssignalerna tydliga.
– Alla vill idag ha växtväggar men ingen vill betala för dem. Med teknik kan du idag automatisera mycket av skötseln och därmed minimera den mänskliga faktorn och göra arbetet både enklare och billigare. Mixen av teknik, i kombination med naturen, och levererat på både ett snyggt och enkelt sätt finns inte idag.

Hur och när uppstod intresset för att kuva naturen och ta den med inomhus?
– Eftersom jag är uppväxt på landsbygden, utanför Härslöv, och har sedan jag var liten haft ett intresse av naturen. Jag har alltid sett till att omge mig av växter på min arbetsplats och mitt hem. Intresset för att kuva naturen växte fram parallellt med studierna. Kan man njuta av växter hemma men ha en trädgårdsmästare som automatiskt tar hand om dem? Då finns det ju ingen begränsning på hur många växter man kan ha eller vilka. Som ingenjör tänker man alltid på sätt att förenkla och förbättra, avslutar Erik Wilson som alltså idag presenterats som en av vinnarna av Venture Cup, landets ledande tävling för den som vill utveckla en affärsidé till ett framgångsrikt företagskoncept.

ByLifes team består av Erik Wilson, Fanny Andersson, Markus Salman, Luca Caruso Villas Boas, Adil Nursen Uulu, Oscar Nilsson, Markus Karlström och Zacharias Holm.

Erik Wilson är uppväxt på landsbygden utanför Härslöv (Eskatorp) och gick på Gustav Adolfsskolan (klass 7-9C). Han studerade sedan Teknisk design på Allvar Gullstrandgymnasiet (2007 – 2010).
– Jag tog därefter ett sabbatsår där jag var ute och backpackade i världen. Plockade bland annat sötpotatis i Australien för att jag var pank, innan jag började läsa vid LTH. Foto: Privat.
Erik Wilson funderar möjligen på hur han ska kunna ta med sig denna ljuvliga vy inomhus. Foto: Privat.

 

 

 

Till arkivet