Annons

Staden bjuder på fyrverkeri på nyårsafton

Organiserade fyrverkerier som här vid vattentornet blir det till nyår. Denna gång från Citadellområdet.  Något stopp för försäljning som politikerna diskuterat under flera år nu, är dock inte aktuellt.

På nyårsafton kommer Landskrona stad att vid tolvslaget bjuda på ett fyrverkeri som kommer att pågå 8-9 minuter. Tanken är att detta ska minska den totala mängden smällande och att fler kan fira in det nya året utan att utsätta sig själv och andra för den risk som hantering av fyrverkeripjäser innebär.

Annons
 

Genom att Landskrona stad bjuder Landskronaborna på fyrverkeri så finns en förhoppning om att färre personer ska avfyra egna raketer på nyårsafton och därmed minska risken för personskador och materiella skador kopplat till fyrverkeri. Tanken är också att ett minskat användande av fyrverkeri är gynnsamt för djur och natur.

Frågan som det inte finns något svar på idag är då hur stor minskning av fyrverkeri från allmänheten blir, jämfört med det som staden nu bidrar med.
– Svårt att ange någon procentsats. Detta är en aktivitet bland många för att förebygga incidenter, öka tryggheten samt värna om miljön. Vår tanke och ambition med aktiviteten är att bjuda landskronaborna på ett trevligt, organiserat fyrverkeri vid tolvslaget. Detta medför förhoppningsvis att en del struntar i att köpa egna fyrverkeripjäser, vilket minskar olycksriskerna för en själv och sin omgivning och har en positiv inverkan på miljön. Vi är medvetna om att denna enskilda aktivitet inte kommer att eliminera allt eget skjutande, men att den ihop med alla våra andra preventiva åtgärder successivt får ner incidenterna i samband med nyår. Resultatet av denna aktivitet kommer att utvärderas ihop med övriga preventiva insatser med mål att minska person- och materialskador samt otrygghet i samband med smällandet, säger Thorsten Karlén, destinationsutvecklare.

Nu är det knappast så att allmänheten har så mycket emot att det smälls tio minuter runt midnatt på nyårsafton utan man ser nog hellre insatser mot okynnessmällandet.
– Vi kommer att ha extra bevakning bland annat i form av cityväktare samt stationära och rörliga väktare på skolor där vi sedan tidigare vet att det skjuts mycket. Områdespoliserna kommer i år att ha ett särskilt fokus på att beslagta fyrverkerier och smällare som skjuts olovligt. Även fältgrupp och trygghetsvärdar ökar sin närvaro kvällstid under jul- och nyårshelgen, berättar Landskrona stads nyanställde trygghetssamordnare Annika Persson.

– Föräldrainformation skickas ut via skolorna, fältgruppen besöker även flertalet högstadieskolor och pratar med elever om risker och konsekvenser med raketer. Besöken görs delvis tillsammans med räddningstjänst och polis. Utanför försäljningsställena kommer polisvolontärer tillsammans med fältgrupp att vara på plats med dialog och information om vad som gäller kring fyrverkeri, avslutar hon.

Enligt landskrona.se har följande butiker tillstånd att sälja fyrverkerier – Bengtssons marksten, Ekblads, Jem & Fix samt ÖoB.
 

 

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser