Ikväll presenteras framtidens bil

De första bilderna från när Uniti One testkörs är nu släppta. Foto: Pressbild
Så här ser den ut. Uniti One, som presenteras på Ljuspunkten ikväll.
Foto: Pressbild

Ikväll väntas drygt 2000 entusiaster, investerare och partners till Ljuspunkten. Det är Unity, Sveriges nya elbilstillverkare, som idag visar upp sitt nya fordon, Uniti One vid ett gigantiskt event.

Elbilen är utformad för att sätta nya standarder i hållbarhet, säkerhet och bekvämlighet för en prislapp under 199 000 kronor.
– Det har varit en lång resa med många utmaningar. Men nu är vi framme vid den första presentationen. Det känns lite pirrigt, säger Lewis Horne, VD för Uniti.

På presskonferensen som hölls vid lunchtid på torsdagen fanns journalister från hela Europa samt USA. Frågorna handlade om allt från batterier och hållbarhet till säkerhet och var man får bilen lagad om den skulle gå sönder.

Unitis första årliga lanseringsevent (U17) hålls alltså i företagets nya produktionsanläggning i Landskrona. U17-eventet avslöjar för första gången Uniti Ones kapacitet och ytterligare potential . Publiken får en förhandsgranskning av fordonets många innovativa funktioner, till exempel energieffektiviteten som medger att man kan köra 300 kilometer med endast ett 22kWh batteri. En annan innovativ detalj är att bilen styrs med en joystick.
– Vi är glada att dela med oss av våra framsteg och visa vår vision för framtida mobilitet samtidigt som vi närmar oss massproduktion, Lewis Horne.

Eventet omfattar också demonstrationer och konferenser med representanter från tjugofyra nyckelpartners, bland annat Nvidia, Siemens, Tele2, E.ON., Kuka Robotics, Haldex, BorgWarner och Fanuc Robots.

Uniti kommer erbjuda tre olika bilmodeller med första leveranstid i början av 2019. Även om alla modeller är i premiumklassen kommer priserna att ligga mellan 145 000 och 199 000 kronor beroende på typ. Faktum är att intresset redan nu är mycket stort.
– Jag vågar inte säga exakt hur många förbeställda bilar vi har idag. Men för några dagar sedan var det drygt tusen. Men det kommer in fler och fler varje dag och jag hoppas att kvällens event kommer att sätta ordentlig fart.

Eventet kommer livestreamas på www.uniti.earth/u17 från och med kl 19:30 och Uniti uppdaterar löpande processen via sin YouTube kanal.

Stort intresse väcktes när två styralternativ visades upp. Ett med traditionell ratt och det andra med Unitis egendesignade koncept med ett centrerat joystick styrsystem – ett innovativt alternativ till det traditionella sättet att köra.
Foto: Pressbild
Lewis Horne, VD för Uniti, svarade på pressens frågor.
Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
I pressrummet på Ljuspunkten samlades journalister från hela världen.
Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
För att illustrera hur den ytterst hållbara Uniti One kommer att släppa ut minst 75% mindre koldioxid under hela livscykeln än andra (el)bilar höll partnern Kuka Robotics en demonstration av Unitis lätta och automatiserade tillverkningsmetod, en som är betydligt mer skalbar än traditionella produktionsmetoder för bilar.
Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se
In i sista stund skruvades det med bilen som ska visas upp under kvällen.
Foto: Ulf Bjarke, Foto261.se

Till arkivet