Annons

Ett litet klimatkliv för DSV

DSVs kontorsbyggnad är sedan tidigare Green Building-certifierad. Det innebär att energiförbrukningen är minst 25 procent lägre än standard. Nu får transportföretaget bidrag från Klimatklivet för intern laddning.

Trots den lokala politikens snack om klimatsmartaste staden så verkar intresset ljumt när det delas ut miljonbelopp från Klimatklivet.

Annons
 

I årets sista stora beslutsrunda får 37 skånska projekt stöd från Klimatklivet med drygt 153 miljoner kronor, den största summan hittills för Skånes del. Stödet beviljas av Naturvårdsverket, efter beredning av Länsstyrelsen Skåne. Av alla miljoner hamnar dock blott  66 500 kronor i Landskrona.

– I denna omgång har fler jordbruksföretag hittat till Klimatklivet. Det är glädjande att Klimatklivet kan fungera som ett komplement till landsbygdsprogrammet och att fler verksamhetsutövare upptäckt detta, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne.

Det skånska företag som får störst stöd, nästan 122 miljoner kronor, är ett företag i Bromölla som ska producera flytande biogas för tung vägtrafik och sjöfart. Bland de som får mindre summor finns främst företag och bostadsrättsföreningar som ansökt om stödd för laddstolpar.
DSV Road AB i Landskrona får  66 500 kronor för intern laddning,  i övrigt finns inga Landskronaföretag med på listan från Länsstyrelsen.

– Klimatklivet är brett. Det handlar inte bara om stöd till elbilsladdning vilket många tror. Alla (inklusive kommuner. reds anm.) som har en idé som kan leda till god klimatnytta kan söka stöd från Klimatklivet. Både enklare och mer komplicerade åtgärder välkomnas, poängterar Sandra Johanne Selander.

Sedan starten 2015 har 142 klimatsmarta åtgärder beviljats stöd i Skåne för totalt 366 miljoner kronor. Detta leder till en årlig minskning på 105 000 ton CO2.

Annons
Annonser


Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser