Annons

M vill se trygghetsboende i Glumslöv

Moderaterna vill att det tidigare idylliskt placerade församlingshemmet i Glumslöv byggs om till ett trygghetsboende.

Moderaterna i Landskrona vill att församlingshemmet i Glumslöv ska omvandlas till ett trygghetsboende.

Annons
 

Den 1 april öppnar det första trygghetsboendet i Landskrona, alldeles vid Granet, och intresset för de 13 lägenheterna har varit stort och 65 personer har anmält intresse för att flytta in där. Nu vill Moderaterna i Landskrona att man ser över möjligheterna att göra något liknande i Glumslöv.

– I Glumslöv har Svenska kyrkan nu byggt ett nytt församlingshem och det äldre kommer att stå tomt. Vi moderater ser stor potential i detta hus och tycker att det hade varit fantastiskt om församlingshemmet kunde omvandlas till ett trygghetsboende för de som är över 70 år, säger kommunalråd Torbjörn Brorsson.

Ett trygghetsboende är för äldre som är för friska för äldreboende men som vill ha mer trygghet och social samvaro än vad man kan få i sitt nuvarande hem. Det krävs inget biståndsbeslut för att bo i ett trygghetsboende och man hyr sin bostad på eget initiativ. Till skillnad från ett äldreboende ingår varken mat, service, omvårdnad eller sjukvård. Däremot är det ett krav att bostäderna ska vara funktionellt utformade, att boendet ska ha gemensamhetslokaler för hobby, rekreation och andra gemensamma aktiviteter. Boendet ska även ha en aktivitetsvärdinna/-värd som ska finnas plats under vissa tider på dagen och värdinnans/värdens roll är också att skapa en VI-känsla på boendet.
– Vi ser detta som en möjlighet för äldre att kunna stanna kvar i sin hemby eller att personer från andra orter väljer att bosätta sig i vackra Glumslöv på ålderns höst. Det är ett mervärde som skapar både trygghet och social samvaro. Som kommun är det också viktigt att Landskrona kan erbjuda sina äldre ett attraktiv boende, anser Torbjörn Brorsson.

– Vår förhoppning är att det finns fastighetsbolag som kan tänka sig att ta sig an församlingshemmet och göra nödvändiga ombyggnader där Landskrona stad ska vara en aktiv samarbetspartner.

Annons
Annonser
Vi stödjer Direkten genom att vara med i Företagsguiden:

Annonser