Skydda någon du tycker om mot brand

Foto: Landskrona stad.

Fredagen den 1 december är det den årliga nordiska brandvarnardagen och tillsammans med övriga Sverige går räddningstjänsten i Landskrona ut med det gemensamma budskapet ”Skydda dig mot brand” och ”Skydda någon du tycker om mot brand”. 

Under december och januari brinner det som mest i våra bostäder. Den vanligaste brandorsaken i villa och radhus är att något i eller runt om eldstaden fattar eld. I lägenheter är den vanligaste orsaken att en påslagen platta på spisen glöms bort. Bortglömda levande ljus är en annan vanlig orsak till att det börjar brinna och under ett år startar levande ljus i genomsnitt 200 bränder varav 100 av dessa inträffar i december och januari.

Räddningstjänster runt om i landet sluter upp för att påminna befolkningen att testa sina brandvarnare och berätta att ett tryck på knappen räcker för att testa att de fungerar.

– Vi vill att så många som möjligt ska gå hem och testa sina brandvarnare. På så vis kan man rädda livet på både sig själv och på någon man tycker om. Tyvärr omkommer flera personer varje år i bränder i bostäder, detta vill vi förhindra, säger Hanna Johansson, brandingenjör i Landskrona stad.

Möt räddningstjänsten i Landskrona på Barnens Juldag den 9/12 kl 13:00-15:30 på Kasernplan. Kom och testa att använda en handbrandsläckare, låt barnen åka en runda i vår brandbil från 30-talet eller vinn fina priser i ett quiz.

Till arkivet